Jön az igazi plázastop a szomszédban

-

Salzburg tartományi kormányzata megálljt parancsolt a tartomány fővárosában a bevásárlóközpontok bővítési projektjeinek, hogy megakadályozza a vásárlóerő elcsábítását a környező térségekből.


A 35,9 ezer négyzetméter hasznos üzleti alapterülettel a legnagyobb salzburgi bevásárló központ, az Europark 11,3 ezer négyzetméteres bővítést tervezett, a Designer Outlet Centers pedig 14,6 ezer négyzetmétereset. Mindkét projekt a városon kívül, autópálya mentén helyezkedik el.


A tartományi kormányzat húsz bővítési projektből hatot utasított el azzal az indokkal, hogy csak az Europark és a Designer Outlet Centers bővítési terve meghaladja hasznos üzleti alapterületben három regionális központ, Neumarkt, Seekirchen és Oberndorf kiskereskedelmi üzleteinek teljes alapterületét, illetve a felét teszi ki a Salzburg belvárosában működő üzletek összesített alapterületének.

A kiskereskedelmi esélyek kiegyensúlyozására törekvő döntéssel a vidéki városközpontok és helységek gazdasági szerepét kívánja megerősíteni Salzburg tartományi kormányzata. A korlátozó döntés egyébként „kiváló cégeket" érint - mutatott rá Wilfried Haslauer tartományi kormányzó. „Az Europark nagyszerű bevásárló központ, jobbat elképzelni is nehéz lenne. Ez azonban az alapkérdésen, hogy hol vannak a növekedés határai, nem változtat" - fogalmazott.

A tartományi kormányzat ezért úgy döntött, hogy véget vet a vásárlóerő további átcsábításának vidékről a központ felé - a vele járó közlekedési többletterheléssel együtt. „Nem csak dicsérő szavakat kaptunk, persze. Ez politikai döntés volt, magunkra vállaltuk a strukturális átalakítás felelősségét. Döntésről van szó, nem kompromisszumról" - szögezte le a tartomány kormányzója Wilfried Haslauer.