Jön az első olimpia magyar kézisek nélkül

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

Bizonytalan a szövetségi kapitány, Talant Dujsebajev jövője a válogatott Eb-kudarca után.


A férfi kézilabda-válogatott kilátástalan játékkal 22-14-re kikapott Svédországtól, ezzel eldőlt, hogy nem jut ki az olimpiára. A csapat végül a 12. helyen zárta a lengyelországi Eb-t.

Miután decemberben a nők is lemaradtak Rióról, ez lesz az első olimpia, amelyre sem a magyar férfi, sem a magyar női csapat nem jutott ki. Az eddigi olimpiai kézilabdatornákon – leszámítva a bojkottált 1984-es Los Angeles-i játékokat – mindig szerepelt magyar válogatott: 1936-ban és 1972-ben csak férfiak számára rendeztek versenyt, a nők 1976 óta vannak jelen.

Talant Dujsebajev az első külföldi szakvezető, aki betölti a férfi kapitányi posztot a magyar kézilabdában. A 47 éves, kirgiz származású, a FÁK-színeiben olimpiai bajnok, spanyol állampolgárként kétszeres olimpiai bronzérmes, játékosként és edzőként is Bajnokok Ligája-győztes szakembert - aki egyben a lengyel Kielce vezetőedzője is - 2014. október 8-án nevezték ki a posztra.

Feltétel volt, hogy a csapatnak ki kell jutnia a lengyelországi Európa-bajnokságra - ez sikerült -, hogy a csapat szerezzen indulási jogot a 2016 áprilisi olimpiai kvalifikációs tornára, és vegyen részt a 2017-es franciaországi világbajnokságon. Ez utóbbi tornára még ki kell jutnia az együttesnek.