Jön a V4-es orosz nyelvű hírtévé?

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt / MTI/Czeglédi Zsolt

-

Csehország azt javasolta visegrádi partnereinek, hogy hozzanak létre közösen egy orosz nyelvű hírtelevíziót, amely Ukrajnába sugározná műsorát – írja a Lidové Noviny című cseh napilap pénteken.


A konzervatív újság értesülése szerint az ötlet felkeltette a partnerek – Magyarország, Lengyelország, Szlovákia – érdeklődését. A cseh elképzelés szerint a televízió elsősorban az ukrajnai oroszoknak szólna. Az ukrán-orosz konfliktus kirobbanása után ugyanis Kijev kikapcsoltatta az oroszországi tévécsatornákat Ukrajna területén, de mindeddig nem nyújtott helyettük semmit az országban élő népes orosz közösségnek.

„Ha azt akarjuk, hogy Ukrajna és a posztszovjet térség többi országa stabil legyen, állampolgáraiknak öntudatosnak és jól informáltnak kell lenniük. Ennek érdekében stabil és szabad médiára van szükség. Különösen a televízió fontos, mert erős és sokakat megszólító médium”
– mondta Petr Drulák, a cseh külügyminiszter első helyettese a lapnak.
„Csehországnak nagy tapasztalatai vannak az átalakulással kapcsolatban, beleértve a médiát is”
– állítja Lubomír Zaorálek, külügyminiszter, aki szerint a média fontos része a cseh külpolitika emberi jogi vonalának. Szlovákia szerint a projekt megvalósítása évente több száz millió koronába kerülne, ennyi pénzt az egyik visegrádi ország sem tud erre a célra elkülöníteni. Ezért a televíziós csatorna finanszírozását szélesebb alapokra kellene helyezni, esetleg az Európai Unió alapjaiból is finanszírozható lenne. A Lidové Noviny megjegyzi: az ötlet nem új, a balti államok már próbálkoztak egy olyan televízió létrehozásával, amely az egész posztszovjet térségbe sugározna. Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter nagyon jónak minősítette az ötletet, de megjegyezte, hogy a televíziónak ukrán nyelven is műsort kellene szolgáltatnia.