Jön a szüret, támad a mustgáz

Forrás: MTI/MTVA / Balázs Attila

-

Évről évre csaknem tucatszor riasztják a mustgáz miatt a tűzoltókat, és bár egyszerű a balesetek megelőzése, szinte egy év sem múlik el tragédia nélkül.


A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a mustgáz – a bortermelés egyik veszélyforrása – egyszerű szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedése (a cukor alkohollá alakulása) során keletkezik. A színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz zárt térben a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget.

A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de oxigénhiányos környezetet hoz létre. A mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat.

A balesetek a szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek, de egy gyertyával is ellenőrizni lehet a pincéket. Fontos, hogy a gyertyát ne a vállmagasságban, előre kinyújtott kezében tartsák, hanem eresszék derékmagasság alá. A legegyszerűbb egy lapátra vagy más kerti szerszámra helyezett mécsest, gyertyát tartani lábmagasságban. Ha a láng kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget.