Jön a négynapos munkahét Venezuelában

Fotó: Europress/Getty Images/Quinn Rooney / Europress/Getty Images/Quinn Rooney

-

Áprilisban és májusban minden péntek szabadnap lesz a dél-amerikai országban.


A lépés oka, hogy Venezuelát régóta nagy szárazság sújtja, ez pedig igen nagy hatással van a Guri-víztárolóra, amely az ország áramellátásának 75 százalékát biztosítja - írja a Bloomberg.

Nem ez az első hasonló lépés egyébként, húsvétkor például három extra szabadnapot kaptak a dolgozók. Csak ezzel a lépéssel egyébként elérték azt, hogy 22 centimétert spóroltak a vízszintből.

A kormány azt akarja elkerülni, hogy a vízszint legalább 240 méterrel a tengerszint felett maradjon, ha ugyanis ez alá süllyed, akkor a turbinák megmentése érdekében várhatóan le kell állítani az áramtermelést. A helyzet komolyságát jól mutatja, hogy jelenleg 243 méteres a vízszint.

A mostani döntés 60 napig lesz érvényes, azaz a dolgozóknak június 6-áig nem kell pénteken bejárniuk a munkahelyükre. Ugyanakkor nem egyértelmű a közlésből, hogy ez csak az állami szektor dolgozóira vonatkozik, vagy mindenkire.

A helyi kormány megszorításokról is döntött, így például a nagyobb bevásárlóközpontoknak és a hoteleknek napi kilenc órán keresztül maguknak kell előállítaniuk a működésükhöz szükséges áramot. Az állam ezen kívül a nehéziparban tevékenykedő cégeket is rá akarja venni arra, hogy legalább 20 százalékkal csökkentsék a fogyasztásukat.