Jön a korlátlan roamingdíjmentesség

Fotó: AFP / ROBYN BECK

-

Új verziót talált ki a Bizottság az uniós roamingdíjak eltörlésére, de a visszaéléseket továbbra is üldözni fogják.


Időkorlátozás nélküli ingyenes roamingszolgáltatásra tett javaslatot az Európai Bizottság – jelentette be Andrus Ansip digitális piacért felelős uniós biztos szerdán Brüsszelben az MTI szerint. A 2017. június 15-től hatályos szabályozás értelmében megszűnik a roamingdíj az uniós ügyfeleknek az unió területén, a bizottság javaslata szerint időkorlát alkalmazása nélkül, minden szolgáltatónak az otthoni díjazást kell biztosítania minden felhasználó számára.

A bizottság a közelmúltban jelentette be a roamingdíj részbeni eltörléséről szóló javaslatot, amelyben évi legfeljebb 90 napra garantálta az otthoni díjazást más tagállamban. A korlátozás azonban akkora felháborodást váltott ki a közvéleményben, hogy azt napokon belül visszavonták. Az új verzió szerint így nem lesz korlátozás. A bizottság ugyanakkor védelmet kíván biztosítani a visszaélésszerű roaminghasználat megakadályozására – jelentette ki az uniós biztos.


Ezt el kell mondanom, drágám!


Ezt úgy oldják meg, hogy a szolgáltatóknak lehetőségük lesz arra, hogy mobilhasználati minták alapján ellenőrizzék, a fogyasztók biztosan nem élnek-e vissza az unió eltérő országaiban vásárolt és használt olcsóbb SIM-kártyák használatával. Ezzel azt az esetet is el szeretné kerülni a bizottság, hogy egy olcsóbb mobilszolgáltatást nyújtó országban vásárolt SIM-kártyát egy drágább tarifával dolgozó országban értékesítsenek. Ha valaki többet használja telefonját külföldön, vagy SIM-kártyája sokáig van használaton kívül, a szolgáltatóknak lehetőségük lesz pótdíjakat alkalmazni – magyarázta a biztos.

A pótdíjak kivetésének lehetőségéről a szolgáltatónak értesítenie kell a felhasználót, aki megtámadhatja a szolgáltató döntését. A pótdíjak mértékéről az Európai Parlament és a tagállamok vitáját követően legkésőbb a jövő év elején születik döntés. Felárakat nem alkalmazhatnak az utazók, a nyaralók, a rendszeresen vagy huzamosan külföldön dolgozók, illetve a külföldi ösztöndíjas diákok esetében. A szabályozás azt is lehetővé tenné, hogy a mobilszolgáltatók alapos vizsgálatot és előzetes értesítést követően megszüntessék a kizárólag külföldön használt SIM-kártyák érvényességét – tájékoztatott az uniós biztos.

Az Európai Bizottság erőfeszítéseinek köszönhetően a roamingdíjak folyamatosan és jelentősen csökkentek az elmúlt években. A tavaly elfogadott rendelet alapján legutóbb 2016. április 30-án csökkentek a díjak, jelenleg a mobiltelefonos hívásokért percenként legfeljebb öt eurócentet, SMA-nként két eurócentet, az adatforgalomért pedig megabájtonként öt eurócentet számolhatnak fel az EU-ban a szolgáltatók. Ezek a díjak 2017. június 15-ig érvényesek, azután megszűnnek.