Jön a 222-es lista? Nyilvános lehet a külföldi gazdák névsora

Fotó: MTI / Varga György

-

Állítólag ők azok, akik jogosultak lennének földet venni Magyarországon. A Kormányzati Tájékoztatási Központ a VS.hu-nak azt írta, szerdán fogja tárgyalni a kormány, hogy nyilvánosságra hozza-e a nevüket, amint azt Lázár János miniszter megígérte.


Szerdán tárgyal a kormány arról, milyen formában hozzák nyilvánosságra annak a 222 külföldi gazdának a nevét, akik – elvben – licitálhatnak az állami földekre – értesült a VS.hu.


Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányszóvivői tájékoztatón beszélt arról, hogy 222 olyan külföldi gazda akad ma Magyarországon, akik részt vehetnek az árveréseken, miután a kormánynak módosítania kellett rendeletét, és ki kellett vennie az árverezők köréből azt a kitételt, hogy „magyar állampolgárságú”.

A miniszter a név szerinti listázást azzal indokolta, hogy a földművesnek minősülő uniós tagállami állampolgárok előzetes összesítése szerint „közöttük több olyan román, német és osztrák állampolgár is szerepel a listán, akiknek magyar nevük van”.

A VS.hu több külföldi gazdát is megkeresett, de egyet sem talált, aki érdeklődne az állami földek iránt. A Magyarországi Agrárvállalkozók Egyesületének (Magre) elnöke lapunknak azt mondta, nem licitálnak, mert nem bíznak az államban, félnek, hogy ráfizetnének az üzletre.