Jól van a magyar hegymászó, több száz turistát még keresnek

Fotó: AFP / ROBERTO SCHMIDT

-

Meghaladta a 2200-at a szombati nepáli földrengés halálos áldozatainak a száma, vasárnap pedig újabb erős rengés rázta meg az országot. A rengés utáni lavina miatt a Mount Everesten hegymászók haltak meg az alaptáborban. A romániai Török Zsolt jól van, ő társaival az 1-es táborban volt.


Újabb, a Richter-skála szerint 6,7-es erősségű földrengés rázta meg Nepált alig egy nappal a hivatalos közlések szerint is legalább 2000 halálos áldozatot követelő szombati rengés után. Az AP hírügynökség szerint a mostani földmozgás utórengés lehetett 17 kilométerre Kodaritól, egy körülbelül 1600 fős településtől délre, de elképzelhető, hogy egy újabb földrengésről van szó.

A szombati földrengésnek legalább 2200 halálos áldozata van, de a számok koránt sem véglegesek, mivel nagyon sok embert keresnek és a mentőalakulatok a túlélőkkel együtt folyamatosan dolgoznak, hogy a romok alatt rekedt embereket kiszabadítsák. Több mint 4700-an megsérültek.

A CNN-IBN tudósítása szerint a földrengés utáni lavina 65 hegymászót ölhetett meg, köztük a Google egyik vezetőjét, a 33 éves Dan Fredinburgöt. 17 holttestet már megtaláltak – közölte a média a helyi hadsereg illetékeseire hivatkozva. A lavina az alaptábor egy részét temette maga alá, ahol körülbelül 300 ember lehetett.

Több tucat hegymászó megsérült, őket mentőhelikopterekkel próbálják lejuttatni a hegyről, azonban a mentést nehezíti a rossz időjárás és az, hogy a vasárnap reggeli földrengés újabb lavinákat indított el.

A román külügyminisztérium közleménye szerint a Nepálban tartózkodó négy romániai hegymászó jól van, így az aradi Török Zsolt is. A hírt a hegymászó volt felesége is közölte a közösségi médiában.

Az alaptábor fölötti 1-es és 2-es táborokban rekedt hegymászók visszavonulási útját, amelyet tönkretett a lavina, megpróbálják helyreállítani.

Eddig úgy tűnt, hogy az 1-es és a 2-es táborban biztonságban vannak az emberek, a bristoli Daniel Mazur expedícióvezető azonban azt írta Twitter-bejegyzésében, hogy az 1-es tábor megközelíthetetlen és elhagyhatatlan kis sziget lett a lezúduló lavinák között.
Több száz turistát még keresnek

Csaknem 350 ausztrál állampolgárt még keresnek. Julie Bishop külügyminiszter közleménye szerint 549 ember tartózkodott a térségben, de csak 200-ról sikerül megállapítani, hogy biztonságban vannak.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője azt közölte, hogy 250 izraeli állampolgárral nem sikerül felvenni a kapcsolatot, bár állítólag biztonságban vannak. További 150 ember az ország katmandui konzulátusára menekült.

A cseh külügyminisztérium szóvivője szerint az összesen 45 cseh turista közül 10-ről még nincs hír.

Hivatalosan 388 kanadairól tudnak Nepálban, de a kanadai külügyminisztérium szerint, mivel a regisztráció önkéntes, sokkal többen is lehetnek. A brit média szerint több tucat brit turista szintén eltűnt, köztük egy hegymászócsoport tagjai.


Megrázó fotók a pusztításról: előtte – utána