Jól tippelte kormányzati forrásunk, hol lehet a következő merénylet

Fotó: MTI / Andrew Medichini

-

Öt terroristagyanús személyt azonosított Olaszországban az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda. Híres épületek, illetve idegenforgalmi nevezetességek ellen tervezhettek merényleteket elkövetni. Egy kormányzati forrásunk ezzel egyidejűleg éppen azt mondta, hogy a terroristák következő célpontja Olaszország lehet.


Az ANSA olasz hírügynökség értesülései szerint az FBI átadta az illetők adatait az olasz hatóságoknak, de az arab nevű gyanúsítottak egyelőre még szabadlábon vannak. A La Repubblica című újság úgy tudja, egyebek mellett a római Szent Péter-bazilika, a milánói dóm, illetve a szintén milánói Scala operaház ellen akartak támadásokat elkövetni.

A RAI közszolgálati televízió ugyanakkor arról számolt be, hogy az olasz hatóságok értékelése szerint "nincs közvetlen jele az egyértelmű fenyegetésnek" az FBI által átadott információk alapján.

Ezzel párhuzamosan az amerikai külügyminisztérium arra figyelmeztette az Egyesült Államok állampolgárait, hogy ezen három nevezetesség, illetve általában véve a római és milánói templomok, zsinagógák, éttermek, színházak és szállodák "potenciális terrorista célpontok" lehetnek. A külügyminisztérium által kiadott figyelmeztetés szerint terrorcsoportok a párizsiakhoz hasonló merényletek elkövetését tervezhetik, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy "az olasz hatóságok tudtában vannak ezeknek a fenyegetéseknek".

Kedden Angelino Alfano olasz belügyminiszter bejelentette, hogy a párizsi terrorcselekmények miatt több mint 24 ezer fegyveres - rendőrök, csendőrök, pénzügyőrök és katonák - őrzi Róma biztonságát. Vatikáni források szerint a Szent Péter térhez vezető római utcákban több mint százra tehető a civilben szolgálatot teljesítő olasz biztonságiak száma, akik a turisták és zarándokok között vegyülnek el.

Kormányzati forrásaink egy szerdai cikkünkben éppen arról beszéltek, hogy újabb merényletek jöhetnek európai uniós vagy NATO-tagországok területén, így akár már jövőre olyan helyzet állhat elő, hogy az érintett kormányok jelentősen változtathatnak védelmi és biztonságpolitikájukon, így Magyarország is. Az egyik legvalószínűbb célpontnak Olaszországot nevezték meg.


A párizsi terrortámadásról szóló összes cikkünket itt olvashatja.