Jól nézze meg ezt a pártot, mert úgy tűnik, az ilyeneké a jövő

Fotó: citizenside / CITIZENSIDE/S.A. Struck

-

Rendpárti, betiltaná a minareteket és müezzineket, a nőket visszaterelné a konyhába, állandó népszavazásokat tartana, továbbá szabad versenyes kapitalizmust is hirdet az a párt, amely a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Németországban a harmadik legnagyobb erővé nőtte ki magát. A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) vérbeli populista programot állított össze, megpróbálja lemosni magáról a szélsőjobboldali bélyeget, és karizmatikus vezetője is van már egy négygyermekes, elvált nő személyében.


Kevés párt mondhatja el magáról a világon, hogy alapítása után fél évvel kis híján bekerül a parlamentbe, egy évvel később európai parlamenti képviselői lesznek, majd sorra jut be városi és tartományi képviselő-testületekbe, létrejötte után nem egészen három évvel pedig országosan a harmadik legerősebb pártnak mérik a közvélemény-kutatók. Az Alternatíva Németországért (Alternative für Deutschland - AfD) ilyen párt.


Címkézték őket euroszkeptikusnak, nacionalistának, iszlamofóbnak, rasszistának, sőt nácinak is. Mégis a legjobb szó arra, amit képviselnek, a populizmus. Az AfD-ben minden megvan, amit a tankönyvek e címszó alatt felsorolnak: folyamatos támadás a politikai elit ellen, ideológiák helyett a józan (paraszti) ész és a pragmatizmus hangoztatása, a manipulatívnak tartott média szakadatlan támadása, a nép valódi véleményének képviselete a hatalommal szemben, a közvetlen demokrácia követelése, és persze szavazatmaximálás, üres vagy teljesíthetetlen ígéretekkel.


Liberálisból nemzeti konzervatív

A 2013 februárjában Berlinben alapított pártot még "közgazdászok kis klubjának" nevezték. Nagyrészt Angela Merkel eurómentő csomagját ellenző egykori CDU-képviselők alapították. A párt egyik alapítója, a közgazdászprofesszor Bernd Lucke az eurózóna megszüntetéséért szállt síkra, az EU létét azonban nem kérdőjelezte meg. A párt fő programpontja a görög válság árnyékában az volt, hogy az EU-t csak úgy lehet megmenteni, ha visszaállítják a nemzeti valutákat. Ezzel a programmal a 2013-as Bundestag-választásokon a szavazatok 4,6 százalékát kapták meg, azaz csak néhány tized százalék hiányzott a parlamentbe jutási küszöb eléréséhez. Németország háború utáni történelemben nem volt példa arra, hogy egy újonnan alapított párt ilyen rövid idő alatt ilyen remek eredményt érjen el.

A kezdetben gazdasági liberalizmust hirdető párt irányvonalában azonban 2015 nyarán jelentős fordulat történt. Felülkerekedett a nacionalista és bevándorlásellenes irányzat. A párt több alapítója, EP-képviselői és közel 2000 hívük kilépett az AfD-ből, mert nem tudtak azonosulni a növekvő iszlám- és bevándorlásellenességgel, az oroszbarát és nyugatellenes szólamokkal.


A menekültválság felhajtó ereje

Az addig nagyrészt 5-7 százalékosra mért párt népszerűsége a menekültek németországi beáramlásával egy időben kezdett el trendszerűen emelkedni. A bevándorlás ellen tartott hangos, és újságírók bántalmazásával járó botrányos utcai tömegtüntetésekkel építették bázisukat az erre leginkább fogékony egykori keletnémet tartományokban. A demonstrációkon Merkel politikájának teljes csődjéről, a kormány tehetetlenségéről, a növekvő bűnözésről, Németország iszlamizálódásáról, a német polgárok igényeinek totális figyelmen kívül hagyásáról beszéltek. Miután a közösség elleni izgatás határát súroló kijelentések miatt a német média nagy része bojkottálta az AfD-t, ők megteremtették saját médiájukat - a Facebookon. Ma az AfD-nek van a legtöbb követője a közösségi oldalon a német pártok közül.Idén március 13-án három tartományban tartottak választást. Az AfD két helyen 10 százalék fölötti eredményt ért el, Szász-Anhaltban pedig 24 százalékot kapott, és a második legerősebb párttá vált. A legutóbbi felmérés szerint ha most vasárnap lennének a Bundestag-választások, 13 százalékkal az AfD lenne a harmadik legerősebb párt Németországban a kereszténydemokraták (CDU) és a szociáldemokraták (SPD) után.

A párt sikerét a legutóbbi tartományi választásokon azzal magyarázták, hogy a menekültválságban a kormányzó CDU szinte már baloldali programot követett, így a jobboldalon megnyílt a hely az AfD-nek, ami felszívta a menekültekben ellenséget látó vagy a menekültek befogadásának következményeitől tartó tömegeket. A párt leginkább a politikából és a nagy pártokból kiábrándultak hangját találta meg. Ma már az sem igaz, hogy csak az alacsonyabb iskolázottságú, "vesztes" társadalmi csoportokban hódít. A középosztály egy része is fogékony az AfD üzeneteire, mert félti eddigi életszínvonalát és biztonságát.


Zsigeri félelmek

A párt sikerei azonban nemcsak a CDU balra tolódásával vagy a populista szólamokkal magyarázhatók. Az AfD a nyugati világban is erősödő autoritarizmus megtestesítője. Ez az irányzat a szabadságnál előbbre helyezi a biztonságot. Viszolyog a változástól, az idegen kultúrákkal való találkozástól. A társadalmi hálózatok helyett a hierarchiában hisz. A régi rend, a jólét, és a régi értékek visszaállítását ígéri, megvédi az ország határait és lakóit a pontosabban körül nem határolt veszélyektől.

Ez a politika nem lehet meg ellenségek nélkül, akiket le kell küzdeni, vagy akiket okolni lehet a bajokért, legyenek azok a hatalmon lévők, a liberálisok, a homoszexuálisok vagy épp a bevándorlók. Ebbe a vonulatba sorolható Donald Trump tündöklése is a tengerentúlon. Ebben a politikában azért vannak nagy tartalékok, mert mélyen gyökerező emberi félelmekre és igényekre kínál csalóka megoldást, és egyaránt betalál baloldali és a jobboldali szavazóknál.

A radikális és szélsőjobboldali miliőben felnövő AfD a tartományi választásokon elért sikerei után máris a középpártosodás irányába indul. Leginkább a szélsőséges, szélsőjobboldali jelzőt szeretné lemosni magáról. Kijelentették, hogy semmilyen közösséget nem vállalnak a neonáci húrokat pengető Német Nemzeti Demokrata Párttal (NPD), és tagjaik közé sem vesznek fel korábbi NPD-tagokat. Az AfD országos vezetése emiatt épp most oszlatta fel a Saar-vidéki pártszervezetet.


Összeollózott program

A párt most tette közzé programtervezetét, ezzel is azt akarván demonstrálni, hogy jóval többre hivatottak egyszerű protesztpártnál. A programot elolvasva derül ki igazán, mit is jelent az ideológiák béklyóitól megszabadított populizmus. Ne lepődjön meg, ha egyszerre véli felfedezni a most következő pontok között a liberális gazdaságpolitika elemeit, az egyéni szabadságjogok védelmét, a drogliberalizációt, az antifeminizmust vagy a kemény rendpártiságot. Íme néhány szemelvény a programból:
 • az EU külső határainak és Németország határainak lezárása, az ellenőrizetlen bevándorlás megszüntetése
 • a valóban menedékre jogosultak befogadása, a gazdasági bevándorlók szociális támogatásainak megszüntetése, és tömeges kiutasítása
 • a lelkiismereti és vallásszabadság elismerése, de a vallásgyakorlás korlátozása, miután "az iszlám nem része Európának", ezért nem szabad megengedni a burka és a hidzsáb viselését a közhivatalokban, ne épüljön több minaret és tiltsák be az imára hívó müezzint
 • amiről csak lehet, népszavazással kell dönteni, a politikai vezetőket csak korlátozott ideig lehessen újraválasztani
 • a biztonság előbbre való a szabadságnál: több jogot a rendőrségnek a bűncselekmények és a terrorcselekmények megelőzéséhez, és több pénzt a titkosszolgálatoknak, DE ezzel együtt a személyes adatok védelmének fokozása a polgárok védelme érdekében
 • több fegyvert a polgárok kezébe, a fegyvertartás szabályainak lazítása
 • a büntethetőségi korhatár leszállítása 12 évre
 • az EU átalakítása szuverén, és önrendelkezésüket megtartó államok közösségévé
 • az állami ellenőrzés és beavatkozás megszüntetése a gazdaságban, hiszen a szabad verseny hozza a legtöbb eredményt
 • a hagyományos családmodell védelme: a nők támogatást érdemelnek, ha a karrier helyett a gyermeknevelést választják, a válások és a terhességmegszakítások megnehezítése
 • a globális felmelegedés csak mese, ami korlátozza a gazdaságot, a szén-dioxid hasznos, az atomerőművek élettartamának meghosszabbítása, a szélerőművek csúnyák és zavarják a madarakat
 • a szervezett bűnözés bevételi forrásainak elapasztása (ennek egyik lehetséges eszköze a könnyű drogok legalizálása)
 • a gyógyíthatatlan pszichiátriai betegeket és drogfüggőket ne a kórházakban helyezzék el, hanem szigorúan őrzött, zárt intézetekben


Egy igazi populista párthoz még egy feltétel hiányzik, egy karizmatikus vezető. Az AfD-t jelenleg két országos szóvivő vezeti. Kettejük közül a 41 éves Frauke Petry megnyilvánulásai keltenek nagyobb figyelmet. A 41 éves kémikusnő és nem túl sikeres vállalkozó a párt alapítása óta tagja az AfD-nek. Először állóképességét, jó beszédkészségét és pragmatizmusát bizonyította, majd ő szerezte a párt első sikerét Szászországban, végül jelentős részben neki köszönhető a párt 2015-ös radikális irányváltása.


Frauke Petry, Alternatíva Németországnak, AfD, Alternative für Deutschland


A szándékosan provokatív megnyilvánulásairól ismert Frauke Petry a legnagyobb figyelmet akkor keltette, amikor idén januárban egy interjúban kijelentette: a német határok védelme érdekében a rendőrök végső esetben akár a fegyverüket is használhatnák az illegális határátlépőkkel szemben.


Petry személye azonban több szempontból sem illeszkedik az AfD mostani irányvonalához. A párt ugyanis "a régen minden jobb volt" jegyében a hagyományos családmodell visszaállítását hirdeti, a nőket pedig visszaterelné a gyermeknevelésbe. Petry viszont korábban feminista álláspontot képviselt, majd elvált evangélikus lelkész férjétől, akivel négy gyermekük született, és az AfD egyik tartományi vezetőjével költözött össze. Volt férje később nyilvánosan is elhatárolódott Petry politikai nézeteitől. Azt mondta, evangélikus lelkészként az ő hivatása épp a bajban lévő emberek, köztük a menekültek megsegítése.