Jól megvágják az állami hírügynökségnél dolgozók fizetését

Forrás: VS.hu

-

Harminc százalékkal csökken a fizetése az állami média hírügynökségi területén dolgozó újságírók és szerkesztők egy részének, miután kötetlen munkarendet vezettek be. 1 milliárdot takarítanak meg.


Ennek megfelelően megszüntetik, illetve részben az alapfizetés részévé teszik a korábban az éjszakai és hétvégi ügyeletért járó és egyéb pótlékokat – számol be a nol.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a napokban adja át a hírügynökségi területen dolgozó csaknem háromszáz munkatársnak az új szerződését, az érintettek most szembesülnek a jövedelemcsökkenéssel.

Az állami médiában csak a távirati irodánál folyik 24 órában a munka a hét összes napján. Ezért eddig az éjszakai és hétvégi munkát vállaló munkatársak, az újságírók és a szerkesztők pótlékot kaptak, míg a szerkesztőknek más jogcímeken is járt pluszpénz. A több hétvégi vagy éjszakai munkát vállalók akár százezer forint többletjövedelemhez is jutottak.

Az egyik ott dolgozó munkatárs szerint a jelentős jövedelemcsökkenés miatt többen a felmondásukat fontolgatják. A hírügynökségi dolgozók egy része viszont jól jár a szerződésmódosítással. A pótlékok elvételével párhuzamosan az MTVA ugyanis új szerkesztői és újságírói bérkategóriákat vezet be, ami alapján többeknek magasabb lett a havi fix fizetésük.

Összességében az MTVA jár jól. A cég a lap érdeklődésére közölte, az intézkedés csaknem egymilliárd forintos megtakarítást hozhat, s a pénzt műsorok készítésére fordíthatják.