Jól járnak a képviselő miniszterek: félmilliós pluszpénzt kapnak

Fotó: VS.hu/Hirling Bálint

-

Ha a miniszterelnök, a miniszterek és az államtitkárok országgyűlési képviselők is, félmillióval többet vihetnek haza a jövőben. Rogán Antal azt javasolja ugyanis, hogy az eleve megemelt összegű képviselői fizetés mellett tarthassák meg kormányzati tisztségért járó pénzüket.


„Ez pedig azt jelentené, hogy például a miniszteri szinten már milliós járandóság mellé májustól a 747 ezerre nőtt képviselői alapdíj is járna. Az állami vezetők dupla juttatása egyébként eddig is élt, csakhogy korábban alacsonyabb, 231 ezer forintos képviselői alapdíj illette meg a tisztségviselő politikusokat” - írja a Blikk. Mindez azzal jár, hogyha egy kormánytag képviselő is, 1,1 millió forintos bruttó fizetése mellé megkapja a 747 ezres képviselői tiszteletdíjat, tehát 1 millió 847 forintot vihet haza. A miniszterelnöki fizetés pedig úgy változik, hogy az 1,5 milliós havi jövedelem mellé további bruttó 747 ezer forintos plusz társul, ez együttesen 2,25 millió forintot jelent.


Aki nem járnak jól

Kevesebb lesz a fizetése viszont azoknak a képviselőknek, akik polgármesterek, vagy önkormányzati képviselők. A Rogán-féle javaslat értelmében ugyanis csak a képviselői tiszteletdíjat vehetik fel a jövőben. Ennek értelmében jelentősen csökken például az MSZP-s Botka László, a fideszes Kósa Lajos és Rogán Antal fizetése. Ősztől pedig eleve összeférhetetlen lesz a polgármesteri és az országgyűlési képviselői tisztség.