Jól időzített pénzszerző trükköt sejtenek a kormány akciója mögött

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Talán taktikai megfontolás is szerepet játszott abban, hogy a magyar kormány felrúgta a menekültek visszafogadásáról szóló Dublini Egyezményt éppen két nappal az EU-csúcs előtt. Információink szerint tízmillió eurós nagyságrendű, lehetséges uniós támogatás kicsikarása a cél.


A magyar kormány kevesli, hogy az Európai Bizottságtól eddig összesen 1,6 millió eurós plusztámogatást kapott az országba a korábbinál drasztikusan nagyobb létszámban érkező menekültek ellátására, míg Olaszországnak és Franciaországnak már 160 millió eurót juttattak – a VS.hu információi szerint ez is egy fontos tényező lehet az utóbbi hetek drasztikus kormányzati döntéseinek hátterében.

Egy kormányzati informátorunk szerint a magyar érvelés lényege az, hogy bár az abszolút számokat tekintve a Nyugat-Balkánon többen érkeznek, mint a Földközi-tengeren keresztül, az európai közvélemény, és így az Európai Bizottság is, elsősorban az utóbbira figyel. „Amíg a sok ezer szíriai, iraki Görögországon, Bulgárián, Macedónián, Szerbián keresztül többé-kevésbé biztonságban elér Magyarországra, addig egy-egy tragikus hajóbaleset, több tucat, esetleg több száz menekült vízbe fulladása sokkal erősebben hat a médiában, így erre sokkal több figyelem irányul” – mondta informátorunk.


A kormány szerint a Nyugat-Balkánon többen jönnek, a média mégis jobban figyel a a Földközi-tengeren át Európába érkező menekültekre


Emiatt szerinte a kormány joggal érvelhet amellett, hogy az EU jobban figyeljen a minket érintő problémákra, és a figyelem elsősorban anyagi segítségnyújtásban legyen észrevehető. Erre egyébként megvan a megfelelő uniós jogintézmény, az úgynevezett Civil Protection Mechanism, ezzel már Bulgária is élt 2013-ban, amikor több ezer szíriai menekült jelent meg az országban. Igaz, a segítség akkor nekik nem pénzben érkezett, hanem takarók, hálózsákok, evőeszközök, konyhai felszerelés formájában, mi viszont információink szerint elsősorban pénzt szeretnénk.

Több diplomáciai forrásunk is úgy látja, hogy egy lehetséges uniós plusztámogatás kicsikarása a kormány célja, emiatt nem tartják véletlennek az időzítést sem, hiszen csütörtök-pénteken Brüsszelben európai uniós csúcstalálkozó lesz, melynek az egyik legfontosabb témája éppen a menekültkérdés.

„Egyértelmű, hogy a magyar kormány fel akarta hívni magára a figyelmet, és jobb tárgyalási pozíciót kiharcolni magának Brüsszelben” – mondta egy jelentős uniós ország nagykövetségének képviselője a VS.hu-nak.


Szíriai menekültek pihennek a macedón és koszovói határ közelében fekvő Presevo egyik parkjában


Egy másik diplomáciai forrásunk viszont arról beszélt, lehet az EU-tól plusz pénzt kérni a menekültek ellátására, de „ez úgy megy, hogy az adott kormány pontos számokkal, tervekkel alátámasztva teszi, megjelölve, hogy mire mennyi pénzt kér. Mi még semmilyen ilyen tervet, elképzelést nem láttunk a magyar kormány részéről” – mondta.

Majd elválik, hogy a tegnapi események fényében jól taktikázott-e a kormány: Németország, és Ausztria ugyanis a jelek szerint nem várt hevességgel reagált, Perényi János osztrák nagykövetet bekérették, Czukor József berlini nagykövetet pedig a német belügyminisztériumba hívták konzultálni, és az osztrák valamint a német külügyminisztérium vezetői is élesen bírálták a magyar döntést a Dublin III. menekültügyi egyezmény ideiglenes felfüggesztéséről.

Elsősorban az előzetes tájékoztatás elmaradását kifogásolták, osztrák részről különösen amiatt, hogy Pintér Sándor belügyminiszter egy nappal a magyar bejelentés előtt tárgyalt osztrák kollégájával, és egy szóval sem említette neki, mire készülnek Budapesten. „Ez az egy valóban jól működő, bilaterális miniszteri szintű kapcsolat volt a két kormány között, erre ezt is sikerült elkúrni” – mondta egy érintett diplomáciai forrásunk.


"Valóban jól működő, bilaterális miniszteri szintű kapcsolat volt a két kormány között"


Úgy tudjuk, Perényi Jánossal többek között azt közölték Bécsben, hogy a magyar kormánynak nem lenne szabad „ennyire olcsó módon” felrúgnia egy korábban általa is elfogadott európai egyezményt, „rendkívül veszélyesnek tartják”, hogy megfoghatatlan módon, „technikai okokra” hivatkozva, „határozatlan időre” függesztjük fel az egyezményt. Ráadásul az osztrák kormány úgy látja, a hozzánk érkező menekültek túlnyomó részét – miután ellátjuk őket némi pénzzel – egyszerűen hagyjuk tovább utazni Ausztria, Németország felé.

Osztrák részről kategorikusan tagadják azt is, hogy tömegeket, több ezer embert terveznek visszautaztatni Magyarországra. Egy forrásunk szerint tavaly összesen 23 ember került vissza a Dublin III. keretében Ausztriából, és – bár az osztrák menekültügyi hatóság vezetője korábban tényleg azt mondta, hogy a szám nőni fog, továbbra sem ezres nagyságrenddel kell számolni, maximum pár száz fővel éves szinten. Ennél egy nap alatt többen jönnek át a déli határon.

„Teljesen világos, hogy mind Berlinben, mind Bécsben nagyon rossz a megítélése a döntésünknek” – vonta le a következtetést egy külügyminisztériumi forrásunk. Elképzelhető, hogy mindennek szerepe lehet abban, hogy a magyar kormányzati kommunikáció 12 óra alatt összezavarodott, hiszen ma délelőtt Szijjártó Péter már arról beszélt, hogy minden nemzetközi egyezményt be fognak tartani.