Jól halad az Iszlám Állam levadászása, de fokozni kell a tempót

Fotó: AFP / NICHOLAS KAMM

-

Az Egyesült Államok és szövetségesei minden eddiginél erősebb csapást mérnek az Iszlám Államra, de ebben a hadjáratban az eddiginél gyorsabban kell tovább haladni – mondta hétfőn Barack Obama.


Az amerikai elnök a nemzetbiztonsági tanács tagjaival együtt a Pentagonban tartott tanácskozás után újságíróknak elmondta: jól halad annak az amerikai stratégiának a megvalósítása, amelynek fő célja az Iszlám Állam vezető embereinek „levadászása", a terrorizmus ellen harcoló helyi erők kiképzése, valamint a dzsihadista szervezet pénzelésének és propagandájának az akadályozása.


Az Iszlám Állam vezetői nem bújhatnak el – mondta, és figyelmeztette a dzsihadista vezéreket: ők lesznek a következők, akikre lecsapnak.


Mínusz negyven százalék

Barack Obama kijelentése szerint a terrorszervezet már negyven százalékát elvesztette annak a területnek, amelyet eddig Irakban tartott ellenőrzése alatt.

„Szíven találtuk őket, és egyre inkább megnehezítjük számukra, hogy tovább mérgezzék a világot” – szögezte le Obama, hozzátéve ugyanakkor, hogy a dzsihadisták elleni harc nem könnyű, mivel ezek a fegyveresek civil lakosokat, férfiakat, nőket és gyermekeket használnak védőpajzsként.


John Kerry kedden Moszkvába megy

Az elnök hangsúlyozta, hogy az eddigieknél gyorsabban kell haladni a terrorizmus elleni stratégia megvalósításának útján.

Az újságíróknak jelezte: megbízta Ashton Carter védelmi minisztert, hogy azonnal (rögtön e sajtótájékoztató után) utazzon a Közel-Keletre, és ott egyeztesse a koalíciós partnerekkel, miként vehetnek részt hatékonyabban katonai téren a terrorizmus elleni küzdelemben. A diplomácia frontján John Kerryre vár a feladatot, hogy kedden Moszkvában folytasson tárgyalásokat a szíriai polgárháború beszüntetésének módjairól.