Jól bevásárolt a bedőlt brókercégeknél a csatornázó társaság

-

A Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat is a brókerbotrány károsultjai között van, miután csaknem 300 millió forintért vásárolt értékpapírokat a Quaestortól és a Hungáriától. A társulat képviselője szerint jó gazda módjára tették, amit tettek.


A társulat intézőbizottságának elnöke, Mikó Dániel a szennyvízprogramban érintett lakók hozzájárulásával önálló jogi személyként gazdálkodott, és az információk szerint saját hatáskörében eljárva összesen 293 millió forintot fektetett Quaestor és Hungária értékpapírokba.

Erre akkor derült fény, amikor az önkormányzat kezdeményezte a tagok befizetésének soron következő lehívását, de a társulat azt nem teljesítette, illetve csak kis részben képes kötelezettségének eleget tenni.

Kovács Ferenc polgármester vizsgálóbizottságot állított fel a helyzet tisztázásához. A vizsgálóbizottság május 26-ig készíti el jelentését, és arra építve a május 28-ai közgyűlésen intézkedési tervet készít az önkormányzat a kármentésre. A bizottság feladata lesz annak tisztázása is, hogy megvizsgálja a felelősség kérdését is.

Mikó Dániel az MTI megkeresésére azt mondta: a társulat pénzügyi vezetőjével közösen a jó gazda gondosságával döntöttek a nagyobb kamatokat fizető Quaestor és Hungária értékpapírok vásárlásáról. Hiszen más bankoknál a pénzre csak alig valamivel több mint egy százalékot kaptak volna. A két pénzintézet korábban rendben teljesítette is a szerződésben vállalt kamatkifizetéseket – tette hozzá.