Jókora meglepetést okozott Csányi Sándor bankja

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A legnagyobb magyar bank pozitív meglepetést okozott az elemzőknek: sokkal jobb eredményt közölt, mint azt várták. Az OTP újra nyereséges.


Pénteken közölte legfrissebb – 2015. második negyedévére vonatkozó – tőzsdei gyorsjelentését az OTP. A bankcsoport konszolidált adózás utáni eredménye jelentősen meghaladta a konszenzust: az elemzők 32,3 milliárd forintos adózott profitra számítottak, ezzel szemben 38,23 milliárd forint lett a publikált nyereség. Az Equilor Zrt. kommentárja szerint a többlet elsősorban annak köszönhető, hogy a vártnál kevesebb céltartalékot képzett az OTP, ez bőven ellensúlyozta azt a hatást, hogy a kamatbevételek és a jutalékbevételek soron kicsit többre számítottak az elemzők, és adót is a korábban becsültnél többet fizetett be az államnak a társaság.

Az eredmény az egy évvel ezelőttinél lényegesen jobb, 2014. második negyedévében 153,2 milliárd forintos veszteséget termelt az OTP.

Alapvetően nehéz működési környezet határozza meg az OTP tevékenységét az idén, jegyzik meg az Equilor elemzői. A konszolidált hitelállomány éves alapon 12 százalékkal csökkent, hasonlóan a lakossági és vállalati hitelekhez. Kizárólag a mikro- és kisvállalkozói kategóriában tapasztalható élénkülés.

A javuló keleti teljesítmény a jelentés nagyon fontos része. Az orosz leánybanknál csökkent a kockázati költség (magyarul a megképzett céltartalékok összege), az ukrán kockázati költségek is visszaestek a hrivnya erősödésének köszönhetően, így az ukrán leány némi profittal tudta zárni az időszakot és az orosz veszteség is mérséklődött 4,2 milliárd forintra. Mindeközben viszont a nem teljesítő hitelek Oroszországban a második negyedévben új csúcsra ugrottak, és elérték a 38,3 milliárd forintot.

Összességében az OTP képes volt konszenzus feletti eredményeket elérni, de a fordulatra még várni kell, mind Oroszország, mind Ukrajna, mind a magyar tevékenység esetében – összegzi a jelentés főbb számait az Equilor.


Tavaly ilyenkor csúnyán veszteséges volt a bank, most újra nyereséges


A jelentés kitér arra is, hogy az OTP Bankcsoport magyarországi tagjainak bankadó-fizetési kötelezettsége 2016-ban 21,5 milliárd forint, 2017-ben és 2018-ban 15 milliárd forint lehet.


Az elmúlt időszak brókerbotrányainak a nyoma is látszik: az Országos Betétbiztosítási Alapba (OBA) fizetendő éves díj emelkedik, 2015-ben várhatóan 3,8 milliárd forint lesz. A Befektető-védelmi Alap (Beva) normál éves díja 2015-ben 441 millió forint, és további 441 millió forintnyi rendkívüli befizetés is terheli a csoportot. A 2014-ben létrehozott Szanálási Alapba történő éves befizetés idén 2,3 milliárd forint. A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjába (QKKA) előleget fizetők meg nem térült követelésük összegével csökkenthetik a fizetendő társasági adót.