Jöjjön, segítsen a világrekord legótorony építésében!

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi / Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

Budapesten a Bazilikánál 36 méteres legótorony világrekord építésébe kezdtek szerdán. A tornyot vasárnapig folyamatosan építik gyerekek, turisták és azok, akik éppen arra járnak.


A torony kereszt alakú, az alján még 2x2 méteres, folyamatosan szűkül, így a tetején már csak 20x20 centiméteres lesz. A rekord elkészültében bárki besegíthet: a Szent István téren 25 centiméter magas blokkokat építenek az arra járók 2x4-es elemekből egy sablon segítségével. Ezeket a blokkokat két Dániából érkezett hivatalos Lego építőmester illeszti össze. A kockákat nem ragasztják össze semmivel, az építőmesterek csak alaposan összeütögetik kalapáccsal az egymásra rakott rétegeket.


Így épült a legótorony

Lego toronyépítés 2014 Lego toronyépítés 2014Lego toronyépítés 2014 Lego toronyépítés 2014 Lego toronyépítés 2014 Lego toronyépítés 2014 Lego toronyépítés 2014Lego toronyépítés 2014 Lego toronyépítés 2014

Kicsit izgultunk, hogy egy ilyen torony — ami a Bazilikánál kisebb, de a többi környező épületnél magasabb lesz — könnyedén összedőlhet, maga alá temetve a nézelődő japán turistákat, de a főszervezők megnyugtattak minket, ez nem fordulhat elő. Egyrészt, ha 8-10 m/s-nál erősebb szél fúj, akkor leállítják az építést. Másrészt a torony közepén egy vasoszlopot helyeznek el, amit lent 16 tonna össztömegű betontömbökhöz rögzítenek, ez adja majd a torony stabilitását. A tornyot egyébként sem fújná el a szél könnyedén, mert a felhasznált nagyjából 400-500 ezer kocka másfél tonnát nyom. Mára az első 4 métert tervezik felépíteni, holnapra 11 méterig lesz kész. A 36 méteres rekordot vasárnap délután kettő körül állítják be, aminek hitelesítéséhez szombaton utazik Londonból Budapestre a Guinness két szakembere. Aki csak a kész toronyra kíváncsi, az mindenképpen még vasárnap látogasson ki a Szent István térre, mert hétfőtől már elkezdik a torony bontását.


Ennél nagyobb rekord is lehetséges

A BBC egy műsora közösen Open Universityvel utánajárt, hogy legfeljebb milyen magas lehet egy olyan legótorony, ami csak egymásra rakott 2x2-es elemekből áll. Tulajdonképpen azt keresték, hogy mekkora terhelést bír ki egy kocka: a válasz 432 kg, ami 375 ezer kocka súlyának felel meg. Ez a 375 ezer kocka 3,5 kilométer magasra tornyosulna.


Az is legózhat, aki nem tud kimenni

Az év elejétől már lehet a Chrome-ban is legózni, amit összekötöttek a Google Mapsszel, így a virtuálisan bárhol megépíthetjük álmaink házát, űrhajóját vagy kocsiját.