John Terry 18 szezon után elhagyja a Chelsea-t

Fotó: AFP / GLYN KIRK

-

A klublegenda nem kapott megfelelő ajánlatot a klubtól, viszont szeretne még játszani. Egyelőre nem tudni, hol folytatja pályafutását.


Tizennyolc szezon és több mint 650 mérkőzés után John Terry a szezon végén elhagyja a Chelsea-t. A Premier League történetének 40 góllal legeredményesebb védője – angol források szerint – nem kapott olyan ajánlatot a klubtól, ami arra utalt volna, hogy valóban szeretnének vele szerződést hosszabbítani.

A 35 éves védő 1995-ben a West Ham Unitedtől került a londoniakhoz, és 1998 októberében mutatkozott be a Chelsea első csapatában. Első gólját 2000-ben egy Gillingham elleni FA Kupa-meccsen lőtte. Az elmúlt másfél évtizedben a Premier League legeredményesebb védője lett.


Impozáns számok


Pályafutása során nyert négy bajnoki címet, öt FA Kupát, három angol Ligakupát, valamint egy-egy Bajnokok Ligáját és Európa-ligát.

„Gondolom, hogy Terry most átköltözik az Egyesült Államokba, és majd egy Los Angeles Galaxy szerű csapatban fog játszani. Mindenesetre ez egy szomorú, nagyon szomorú nap a Chelsea-drukkerek számára” - mondta az Arsenal korábbi legendája, Ian Wright a BBC-nek.

Mindössze négy olyan játékos van a Premier League történetében, aki több bajnoki mérkőzésen lépett pályára egyetlen klub színeiben, mint a 477-nél tartó Terry. Az impozáns lista: Ryan Giggs (Manchester United) 632, Jamie Carragher (Liverpool) 508, Steven Gerrard (Liverpool) 504 és Paul Scholes (Manchester United) 499, Terry 477 mérkőzés.


Mondhatjuk, hogy népszerű


Pályafutására csak eset vet árnyékot, melyek közül az egyik szakmai, a másik inkább magánéleti. A 2008-as BL-döntőben a Manchester United ellen ő lőhette csapata utolsó 11-esét, ami, ha bemegy, akkor nyernek a londoniak Azonban a szakadó esőben felázott gyepen Terry elcsúszott, a labda fölé szállt, a MU pedig végül megnyerte a döntőt.


A moszkvai döntő


A másik ügy még kellemetlenebb: 2010-ben kiderült, hogy az előző évben négy hónapon át viszonyt folytatott csapattársa, Wayne Bridge feleségével, Vanessa Perroncellel. Az angol sajtó ízekre szedte, a felesége elhagyta, a csapata akkori menedzsere, Fabio Capello pedig elvette tőle a kapitányi karszalagot.

Terry esete nagyon hasonló a klub másik legendájának, Frank Lampardnak a tavalyi távozásához, akiről ugyancsak mindenki azt gondolta, hogy a Chelsea-ből fog visszavonulni, azonban vele sem akart a klub szerződést hosszabbítani, így az előző idényt már a Manchester City, illetve a New York City csapatánál töltötte. Apró érdekesség, hogy Lampard ugyancsak a West Hamtől került a Stamford Bridge-re, és középpályásként ős is a PL legeredményesebb játékosa lett.