Jon Bon Jovi két tajvani koncertjét is elfújta a tájfun

Fotó: MTI/AP / Wally Santana

-

A vihar már Kínában jár, amelynek egy részén megbénította a légi és a vasúti közlekedést. A Tucsüan tájfun Tajvanban két embert megölt, több százat megsebesített, egy víztározóból pedig – elkerülendő egy esetleges katasztrófát – ki kellett engedni a vizet. Az akció rendkívül látványos volt.A tajvani hatóságok tájékoztatása szerint 710 ezer háztartás maradt áram és 370 ezer víz nélkül. A rossz időjárás jelentős fennakadást okozott a légi közlekedésben és zárva maradt a tőzsde. Elmaradt Jon Bon Jovi hétfőre és keddre meghirdetett koncertje is. Húsz év után ez lett volna az első alkalom, hogy az amerikai rockénekes fellép Tajvanon.

A trópusi vihar a szigetről a kínai szárazföld felé haladt tovább, bár veszített erejéből, de így is heves széllel és nagy mennyiségű csapadékkal érkezett. A szél sebessége helyenként elérte az óránkénti 120 kilométert.

A Kína déli részén fekvő Fucsien tartomány hatóságai száz légi járatot töröltek és felfüggesztették a vonatközlekedést. Elrendelték egyúttal, hogy térjen vissza a kikötőbe mintegy 30 ezer halászhajó, fedélzetén 160 ezer emberrel. Több körzetben bezárták a turisztikai látványosságokat.

A meteorológusok előrejelzése szerint a Tucsüan a nap folyamán tovább veszít erejéből.