Jöhetnek a nemzeti italboltok

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Az elképzelés híre többször is szárnyra kapott már, most a Figyelő írt erről.


„Úgy hallani, a szeszesital-kereskedelemben is elérünk arra a pontra, hogy alkoholt csak meghatározott, speciális értékesítési jogosítvánnyal rendelkező árusítóhelyeken lehet majd vásárolni” – írja a Figyelő.


A lap úgy tudja, az Országgyűlés elé tavasszal kerülő törvénymódosítással ágyaznak meg ennek. Az Országgyűlés honlapján lévő törvényalkotási menetrend szerint a kormány készül a jövedékiadó-törvény újraírására is, így nem lenne meglepő, ha ebben a csomagban bukkannának fel a részletek. Az új piacfelosztás érdeksérelemmel jár, a nyerteseknek járó helyekért megindul a könyöklés, ami a kormánypárton belül is újabb indulatokat kavarhat – írja a lap.

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: szó sincs ilyenről, nincs olyan terv, hogy az italárusítás állami monopólium lenne. "Hacsak minden kocsmát nem tartunk nemzeti italboltnak" - mondta a miniszter.


Ez is volt már kacsa

A Napi Gazdaság szeptemberben azt írta, a dohány után 2015-ben az alkoholkereskedelem is állami felügyelet alá kerül, és erről már el is kezdődtek az egyeztetések. A koncepciót is véglegesítették már akkorra, és a rendszert a trafikokhoz hasonlóan alakítják ki.

Törvényben rögzítenék a szeszes italok árusításának szabályait, és kizárólag az erre létrehozott, az állam által előzetesen engedélyezett italüzletekben lehetne majd alkoholt vásárolni. Megkeresésünkre szeptemberben a kormány azt írta, az ügyről a kormány nem tárgyalt – ám azt nem tették hozzá, hogy a jövőben sem fog.

Amikor korábban a hvg.hu írt arról, hogy a kormány nemzeti italboltok létrehozását fontolgatja, és csak a sört és bort lehetne élelmiszerboltban árulni, Giró-Szász András államtitkár kacsának nevezte a hírt.