Jöhetnek a gyors egyenházak

Fotó: MTI / Ruzsa István

-

Visszahozná a kormány a szocializmus kockaházait idéző típusterveket - írja a Népszabadság. A családiház-építőknek mintaterv-katalógus készül. Az építészek kiakadtak, a kamara viszont nem látja borúsan a helyzetet, az elnök szerint nem lesznek unalmasak a katalógusból választható házak.


Az épített környezet minőségének növelése érdekében tájegységi karaktereket hordozó nemzeti mintaterv-katalógust dolgozat ki a kormány - írja a Népszabadság a nemrég megjelent kormányhatározatra hivatkozva. A tervekhez műszaki dokumentáció is tartozik majd, tételes anyag- és munkaidő-ráfordítással. A mintakatalógusból kiválasztott terveknél nem kell szakhatósági közreműködés sem, így az építésügyi hatóságoknak elég tudomásulvételi eljárást lefolytatniuk.

A mintából egy legfeljebb 160 négyzetméteres, maximum 3 szintes épületet lehet kiválasztani. Az Ybl-díjas építész, Kévés György szerint az építészek emiatt elvesztik a munkájukat, hiszen „ki rendelne terveket, ha azt a sarki trafikban fél pénzért megveheti, és még az engedélyezési eljárásoktól is mentesülhet?” Más gondja is van: az engedélyezési eljárásokat nem lehet megszüntetni, hiszen minden település és utca más, az emberek a régi egyenházakat is próbálják egyedivé tenni.

A Magyar Építész Kamara elnöke, Hajnóczi Péter szerint nem olyan rossz a helyzet: a tervek és tervezők kiválasztásában a Miniszterelnökség számít a kamara együttműködésére is, szerinte a győztes mintatervek nem lesznek unalmasak és egyformák. A részletek még nem ismertek, nem tudni például, mennyibe kerülhet egy „katalógus-ház”. A katalógus kidolgozására a kormány 100 milliót irányzott elő, a határidő 2016 vége - írja a lap.