Jöhet az EU-s határőrség, akkor is, ha nem kérik

Fotó: AFP / STR

-

Frans Timmermans beterjesztette a közös határőrizetről és parti őrségről szóló javaslatát. Szerinte ez mindenképpen kell ahhoz, hogy megmentsük Schengent.


Az Európai Bizottság kedden benyújtotta javaslatát az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozására, amelynek jogában állna átvenni az Európai Unió külső határainak őrizetét akkor is, ha valamely tagállam kormánya azt ellenzi.

A varsói székhelyű Frontex európai határőrizeti ügynökség átalakítási tervét Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke ismertette az Európai Parlament keddi strasbourgi plenáris ülésén. Az előterjesztés értelmében az eddigi rendszer helyett egy állandó part- és határőrizeti szervet hoznának létre.

Ennek jogában állna átvenni az Európai Unió külső határainak őrizetét akkor is, ha valamely tagállam kormánya azt ellenzi. A brüsszeli bizottság jogköre lenne a határőrizeti egység telepítése egy adott határszakaszra, az új határrendészeti alakulat és parti őrség igazgatási testületének ajánlása alapján.

Timmermans közleménye szerint az illegális határátlépések száma idén elérte a másfél milliót, ami duplája a tavalyinak. A közös határőrizetre mindenképp szükség van, ha meg akarjuk őrizni a szabad mozgást biztosító schengeni övezetet.