Jöhet az e-kártya, a törvényjavaslatot már benyújtották

-

A belügyminiszter nyújtotta be az e-kártya bevezetéséről szóló törvényjavaslatot.


Benyújtotta a kormány a parlamentnek az e-kártya bevezetéséhez szükséges törvényjavaslatot - írja az Index. Az e-kártya a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a társadalombiztosítási kártyát és - például a schengeni övezeten belüli utazásnál - az útlevelet egy okmányba vonja össze, és kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybe vételére, vagy akár diákigazolványként is használható.


Az e-kártyát felmenő rendszerben vezetik majd be Magyarországon.

Azoknak, akik legfeljebb 60 nappal a lejárta előtt kérik a jelenlegi igazolványuk cseréjét, vagy nem rendelkeznek érvényes személyazonosító igazolvánnyal és e-kártyájuk még nem volt, és esetükben ideiglenes személyazonosító igazolvány kiadására nincs szükség, 1500 forint illetéket kell leróniuk az új iratért.

Az eljárás illetékmentes lesz mindenkinek, aki 18 évnél fiatalabb és nem rendelkezik más személyazonosító okmánnyal, aki 65 év felettiként határidő nélküli igazolványt kér, aki külföldre utazás tilalma hatálya alatt áll, és ezt jelző igazolványt kap, akinek az igazolványát a tároló eleme hibája miatt kell cserélni. Minden más esetben az igazolvány illetéke 5000 forint.