Jöhet a tévés rezsicsökkentés

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Nőhet az ingyen elérhető televíziós csatornák száma – írta a Világgazdaság csütörtökön. A lap a több százezer háztartást érintő lépést „újabb rezsicsökkentésnek” nevezi.


A lap szerint átrajzolhatja a médiapiacot az a jogszabályi változás, amely lehetővé teszi a televíziós médiaszolgáltatóknak, hogy egyszerre pénzt kérjenek a kábelen való terjesztésért, miközben megjelenhetnek bármely ingyenes tévéplatformon – műhold, IP, földfelszín –, például az Antenna Hungária Zrt. MinDig TV-kínálatában.


A korábbi gyakorlat ezt a vegyes modellt kizárta, eddig két egymás mellett élő finanszírozási modell működött. Az egyik szerint a médiaszolgáltatók műsordíjat kaptak a kábelszolgáltatóktól, amelyek aztán ezeket a tartalmakat előfizetési díj fejében kínálták az ügyfeleknek. A másik modell az ingyenességre épült, amikor a csatorna fizetett a szolgáltatónak a műsorteljesítésért, amely tartalomhoz ingyen juthatnak a nézők.

Az új, vegyes modell révén a kisebb vagy közepes csatornák – amelyek ma kábelen vagy fizetős műholdas kínálatban, ebből fakadóan korlátozottan érhetők el – egyszerre országossá nőhetik ki magukat.