Jöhet a szocdemek és a szélsőjobboldal koalíciója Burgenlandban

-

Koalíciós tárgyalásokat kezd a burgenlandi tartományi kormány megalakításáról az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), és az új kormány még júniusban felállhat – írta csütörtökön a Kurier című osztrák napilap Hans Niessl szociáldemokrata burgenlandi tartományi kormányfő előző esti bejelentésére hivatkozva. A szövetségi, azaz országos szinten a szociáldemokratákkal koalícióban kormányzó jobboldali Osztrák Néppárt szerint a baloldal feláldozza alapértékeit a hatalom megőrzésének oltárán. Amikor az osztrákoknál a szélsőjobboldallal – még Jörg Haider idejében – országos szinten szövetkezett a néppárt, Ausztriát szankciókkal fenyegette az Európai Unió, igaz, azokból gyakorlatilag semmi sem valósult meg.


A múlt vasárnap lezajlott burgenlandi tartományi választásokon – mint arról részletesen beszámoltunk – a szociáldemokraták a szavazatok 42 százalékával megőrizték első helyüket, támogatottságuk azonban visszaesett 6 százalékkal. A második legnépszerűbb párt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) 5 százalékot veszített, és 29 százalékot ért el. A szélsőjobboldal viszont legutóbbi eredményéhez képest 6 százalékkal erősödve a voksok 15 százalékát kapta.

Niessl, akinek pártja szövetségi szinten elutasítja az együttműködést a bevándorlásellenes szélsőjobboldallal, a Kismartonban (Eisenstadt) megtartott sajtótájékoztatón megjegyezte, tisztában vannak vele, hogy


teljesen új utakra lépnek.

A tartományi kormányfő hozzátette, a tárgyalások elindulásáról értesítette Norbert Darabost, az SPÖ ügyvivőjét, aki ezt „tudomásul vette”.Hans Tschürtz, az FPÖ burgenlandi vezetője kijelentette, meggyőződése, hogy ezzel Burgenlandban új, jövőbemutató és a választók számára vonzó politizálás kezdődik.

Franz Steindl, az eddigi tartományi kormánykoalícióban résztvevő ÖVP burgenlandi vezetője úgy vélte,


az SPÖ feláldozza szociáldemokrata alapértékeit a hatalom megőrzésének oltárán.

Niessl a sajtótájékoztatón azt mondta, nem lát áthidalhatatlan ellentéteket a két párt álláspontja között biztonságpolitikai kérdésekben, hiszen választási kampányában mindkét politikai erő az átmeneti határellenőrzés visszaállításáért kampányolt.

Burgenlandban az FPÖ egy áprilisi kampányrendezvénye keretében Féltorony (Halbturn) településen jelképesen „lezárta” a határt, a határellenőrzés visszaállítását követelte, és azt, hogy a burgenlandi állásokat elsősorban burgenlandiak tölthessék be.