Jöhet a megegyezés Kanadával, a vallonok is rábólintottak

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Mohai Balázs / MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Mohai Balázs

-

Az Európai Unió mind a 28 tagállama hivatalosan jóváhagyta a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi egyezményt.


Az Európai Unió kész aláírni az átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást Kanadával. Ez mérföldkő az EU gazdaságpolitikájában – jelentette be pénteken késő este egy közleményben Robert Fico, az unió soros elnökségét adó Szlovákia kormányfője.

Donald Tusk, az Európai Tanács (az állam- és kormányfők döntéshozó testülete) elnöke rögtön ezután közölte, hogy az unió és Kanada vasárnap csúcstalálkozót tart Brüsszelben az aláírás céljából.
Az egyezmény elfogadását két hétig feltartóztatta a Belgium részét alkotó Vallónia parlamentje, de pénteken ez a testület is megadta a támogatását, miután garanciákat kapott az aggályait illetően.

Az Európai Unió huszonhét tagállama már korábban is kész volt aláírni a szabadkereskedelmi megállapodást, ahogyan a belga szövetségi kormány is, utóbbinak azonban az ország államberendezkedése miatt szüksége volt Vallónia beleegyezésére. Sokan azzal vádolták a vallon vezetést, hogy belpolitikai célokra használja fel a vétójogát.
A CETA a várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is. Az ellenzők szerint ugyanakkor az egyezmény általános deregulációt von majd maga után, és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.