Jöhet a másolásvédett kávé

Fotó: Ant Errickson CC-BY / István Hajdu

-

HÁTTÉR

Amerikában elkezdődhet a meccs a kávépatrongyártók és a hackerek között. A kávé forgalmazói védenék a kapszuláikat, de mindenki más jobban szeretné, ha az ital egyszerűen olcsó lenne. Amíg a kávéfőző nem olvas be hosszú jogi szövegeket, tulajdonképpen mindegy is.


Idén ősztől a a Keurig-gépek csak saját, levédett kávépatront alakítanának át kávévá - írja az Ars Technica. Hogy pontosan hogyan, egyelőre még nem világos. A kérdés főleg az, hogyan és mivel tudják megvédeni a kapszulákat anélkül, hogy végül az embereknek ne kelljen jelentősen többet fizetniük. A Keurig amerikai kávégyártó, főtermékük a K-Cup - egy kis műanyag tároló, filterrel felszerelve. Olyasmi, mint a Clooney vagy nem Clooney-féle kapszula. Hasonlóan ezekhez a termékekhez, a Keuriggal nem csak kávét, de forró csokit, teát, jeges teát és gyümölcsös innivalót is le lehet otthon gyártani.

A cég akkor döntött a másolásvédelem bevezetése után, amikor a mások által gyártott patronok miatt megcsappant a bevétele. A kapszulák szabadalmi védettsége a közelmúltban lejárt. Boldog-boldogtalan tölthet darált kávéval olyan műanyagpatronokat, amiket a Keurig gépek megesznek.

A kávépatronok és főzők jogkezelési problémája hasonlít a nyomtatók és tonerek erősen szabályozott viszonyához. Minden nyomtatókkal foglalkozó cég erősen védi saját tintapatronjait, hogy más cégek gépeibe ne lehessen őket felhasználni. A nagy lóvé ugyanis a tinta eladásában van. Feltehetőleg az emberek megpróbálják majd meghackelni a kávégépeket is - a kérdés az, hogyan reagál majd a gyártócég és mit tehet a jog. Mi már feszülten várunk. Ismernek már kávéhackert? Lehet, hogy a közeljövőben fognak.

Legyen bármilyen a kávénk, tökéletes termosz már létezik.
-