Jöhet a kilencosztályos általános iskola

Fotó: Abcúg / Hajdú D. András

-

A kormány döntött, elindulnak egy újabb oktatási rendszer irányába.


A legutóbbi kormányülésen fontos szakmai döntés született arról, hogy elindulnak a kilencosztályos általános iskola irányába, ami "egyfajta preschool-t (előiskola) jelent", mert a szakmai viták ebbe az irányba mutatnak - mondta egy pénteki szakmai rendezvényen Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. A lépést azzal indokolta, hogy a "gyermekút" tekintetében mindig az átmenet a legnehezebb, vagyis bölcsődéből óvodába, óvodából iskolába, vagy általános iskolából a következő szintre kerülni, ezeknél az átalakulásoknál pedig elveszik a képességek jelentős része.

Balog Zoltán Székesfehérváron, A pedagógiai szakszolgálatok hete című rendezvénysorozat nyitókonferenciáján beszélt arról, hogy az új iskolarendszer bevezetését komoly társadalmi vita fogja megelőzni, miközben a szükségességéről egyre inkább szakmai konszenzus van.

A tervek között speciális tanulmányi program van, de arról még viták zajlanak, hogy négyéves óvoda, ötéves alsó tagozat vagy 3+3+3 éves általános iskola lenne-e a jó megoldás - tette hozzá.