Jogvédők: a menekülteknek Szerbia sem biztonságos

Fotó: MTI / Marjai János

-

Ahogy Görögország és Macedónia sem, holott a kormány azzal érvel: ezek biztonságos országok, így aki Magyarországra jön, már gazdasági bevándorló.


„A Görögországtól Macedónián és Szerbián keresztül a magyar határig vezető útvonalon érkezők között elenyésző azoknak a száma, akiket útközben nem bántalmaznak vagy nem éri őket jogsértés” - mondta az Amnesty International kampányfelelőse, Gárdos Tódor. Most mutatták be a szervezetnek azt a jelentését, ami a Balkánon keresztül húzódó migrációs útvonallal foglalkozik.

Gárdos Tódor arról is beszélt, ezek az emberek kényszerből vállalkoznak az útra, és tisztában vannak a rájuk váró megpróbáltatásokkal. A déli államokkal szemben azért vonzó Magyarország, mert itt gyorsabban döntenek az ügyükben, és nagyobb valószínűséggel kapnak védelmet, mint Szerbiában vagy Macedóniában.

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke azt mondta, a hétfőn elfogadott törvénymódosítás után az augusztus elejétől, közepétől érkezők nem kapnak majd érdemi választ menekültügyi kérelmükre, hanem egyszerűen elfogadhatatlannak minősítik a beadványt, a kérelmezőt pedig visszaküldik Szerbiába.

Márpedig szerinte a nyilvánosságra kerülő „szomorú történetek” azt mutatják, a menekülteknek sem Szerbia, sem Macedónia, sem Görögország nem tekinthető biztonságos harmadik államnak, mivel menekültügyi ellátórendszerük elégtelen, nem biztosít emberhez méltó elbánást.

„A rövid, csak bürokratikusként jellemezhető eljárás végén aránytalanul rövid, háromnapos a jogorvoslati határidő, ez pedig szinte kizárja, hogy érdemi beadvány születhessen, az pedig, hogy erről a bíróságnak nyolc napon belül kell döntenie, azt valószínűsíti, hogy a döntés a menedékkérő meghallgatása nélkül születik majd meg.”

Az Amnesty International egyéni elbíráláson alapuló, tisztességes és hatékony menekültügyi eljárást, a menekültkérelem benyújtásának és a kiutasítás elleni fellebbezésnek a lehetőségét, a bántalmazás elleni védelmet kér, és azt, hogy csak akkor vegyék őrizetbe a jogellenesen Magyarországra érkezőket, ha feltétlenül szükséges.