Jogsértőek voltak a kopaszok, de az NVI nem hibázott

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A választási bizottság is úgy találta, hogy a választási alapelvekbe ütközött a múlt héten Nyakó Istvánt akadályozó kopaszok magatartása, de a többség szerint ez nem Erdősi Lászlónét támogatta. A választási iroda pedig egyáltalán nem hibázott.


Részben helyt adott a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Nyakó István szocialista politikus kifogásának, amelyet a választási irodában múlt kedden történtek miatt nyújtott be. A testület többsége (10:2 arányban) úgy látta, hogy az épületben megjelent kopaszok megsértették a választási eljárás alapelveit. Ugyanakkor a többség (3:9 arányban) szerint nem igaz, hogy ezt a jogellenes helyzetet használta volna ki Erdősi Lászlóné és kísérője, hogy Nyakót megelőzve nyújtson be népszavazási kezdeményezést a vasárnapi zárva tartás ügyében. Bár Nyakó ennek kimondását is kérte, az NVB szerint (10:2 arányban) úgy döntött, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) nem követett elé mulasztást a helyzet kezelésében.

Nyakó István a döntés előtt azt mondta: „a kormányzó párt által felbérelt kopaszok” a múlt héten „a terror légkörét tudták megteremteni” az NVI-ben, úgy, hogy a hatóságok nem léptek fel ellenük, sőt, asszisztáltak hozzá. A bizottság tagjai meghallgatták Pálffy Ilona, az NVI elnöke véleményét, majd a biztonsági kamerák több felvételét is megtekintették. Ezeken egyébként nem látszik egyértelműen, hogy a kopaszok akadályozták volna Nyakót abban a pillanatban, mikor megérkezett a telefonhívás, hogy döntött a Kúria, újra lehet népszavazási kérdést benyújtani a vasárnapi zárva tartásról.

Patyi András, az NVB elnöke szerint az „ismeretlen személyek”, vagyis a kopaszok magatartása látszólag ugyan arra irányult, hogy népszavazási kezdeményezést nyújtsanak be, de utóbb kiderült, hogy ez nem igaz, hiszen távoztak anélkül, hogy leadták volna a náluk lévő papírokat. Ezzel pedig megsértették a választás tisztaságának alapelvét, illetve az esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét. Patyi eredetileg azt is kimondta volna, hogy a csoport magatartása „láthatóan az Erdősi Lászlóné kísérőjét támogató volt”, ami szintén jogellenes, de a bizottság többsége ezt nem támogatta.

Hasonló kifogást nyújtott be Lukács Zoltán szocialista képviselő, de az ülésen visszavonta azt, mert nem akarta, hogy újra ugyanazt az érvelést végighallgatni, mint Nyakó beadványa esetében. Arról is beszélt, hogy a felvételeken nem látszik, mi történ az iroda ajtajának kinyitása előtt az utcán, illetve a kamerák nem rögzítettek hangot, így a bizottság tagjai nem tudhatják, hogyan inzultálták őket a kopaszok szóban.

Noha kérdéses volt, hogy érvényes-e Erdősiné beadványa, hiszen azt nem személyesen ő, hanem a kísérője pecsételtette le, az NVB az ő indítványát fogadta végül el Nyakóéval szemben. A kormány kezdeményezését a menekültkvótákról való népszavazásról szintén elfogadta a választási bizottság.