Jogerősen is ártatlanok a kémper vádlottjai

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Államtitok miatt zárt ajtók mögött zajlott a tárgyalás, csak a határozat rendelkező része nyilvános.


Jogerősen felmentette a kémkedés, illetve bűnpártolás vádja alól a Fővárosi Ítélőtábla Szilvásy György volt titkosszolgálati minisztert, Galambos Lajost és Laborcz Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóit és egy civilt. Galambost kémkedéssel, Szilvásyt felbujtóként elkövetett kémkedéssel, a magánszemélyt – sajtóhírek szerint egy orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát – bűnsegédként elkövetett kémkedéssel, Laborczot pedig bűnpártolással vádolták meg.

Sajtóhírek szerint orosz titkosszolgálati behatolás és adatszerzés történt a Gyurcsány-kormány idején. A vádlottak tagadták bűnösségüket.

Az elsőfokú eljárásban 2013-ban a Debreceni Törvényszék nem jogerősen kimondta több vádlott bűnösségét és letöltendő szabadságvesztésre ítélte Szilvásyt és Galambost, felfüggesztett szabadságvesztésre Laborczot, azonban 2015-ben másodfokon a tábla súlyos eljárási szabálysértések miatt az elsőfokú döntést hatályon kívül helyezte és új elsőfokú eljárást rendelt el. A megismételt elsőfokú eljárásban tavaly a Kaposvári Törvényszék már mind a négy vádlottat felmentette a vádak alól, az ügyészség fellebbezése miatt azonban ismét a táblára került az ügy.

A másodfokú eljárásban az ügyészség Szilvásy cselekményének minősítését az enyhébb megítélésű bűnpártolásra változtatta, és csupán Galambosra kért letöltendő szabadságvesztést. A Fővárosi Ítélőtábla azonban hétfőn az elsőfokú felmentő rendelkezést helybenhagyta és jogerőre emelte.

A kémper államtitok miatt mindvégig zárt ajtók mögött zajlott, csupán az bírósági határozatok rendelkező része volt nyilvános.

Szilvásy a határozathirdetést után azt mondta: négy büntetőeljárás indult ellene, mindegyik mögött a politika állt, ám a független igazságszolgáltatás egyikben sem marasztalta el. "A következmények levonása már nem az én dolgom" – mondta a volt miniszter.

A Magyar Idők korábban arról írt, hogy felülvizsgálják a kémper titkosítását és megismerhetővé válhat az ügy lényege.