Jogerősen elítélték Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt

Fotó: MTI / Soós Lajos

-


Jogerősen bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett kényszerítésben Dávid Ibolya és Herényi Károly volt MDF-es politikusokat az UD Zrt.-ügyben pénteken a Fővárosi Törvényszék. A két politikust megrovásban részesítették. Erről az MTI számolt be.

A vád szerint a két egykori MDF-es politikus egy titokban rögzített hangfelvétel nyilvánosságra hozásával fenyegette meg 2008 szeptemberében Almássy Kornélt. Almássy ennek hatására visszalépett attól, hogy az MDF elnökjelöltje legyen.

A hangfelvétel miatt egyszer már volt büntetőeljárás: abban Dávid és Herényi mellett vádlott volt Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titkosszolgálatokat irányító minisztere és Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának egykori szocialista alelnöke.

A személyes adattal visszaélés miatt indult büntetőügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) 2012-ben nem jogerősen a négy vádlottat felmentette, bűncselekmény hiányára hivatkozva.

2013 januárjában a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a korábbi döntést, és új elsőfokú eljárást rendelt el három vádlott esetén. Csupán Tóth Károlynál emelte jogerőre a felmentő rendelkezést.

A megismételt eljárásban különválasztották Szilvásy György, illetve Dávid Ibolya és Herényi Károly ügyét. A két MDF-es politikust már kényszerítéssel vádolták meg.

A megismételt elsőfokú eljárásban tavaly szeptemberben a PKKB bűnösnek mondta ki a két politikust, és megrovásban részesítette őket. A bíróság megállapította: máig ismeretlen forrásból kerültek Dávid Ibolya birtokába a lehallgatási anyagok.

Ezeken többek között az UD Zrt. biztonságtechnikai cég egyik akkori vezetője, Tóth János beszélt Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának arról, hogy Tombor András vállalkozó – Almássy Kornél barátja, tanácsadója – felvetette: Dávid Ibolyára kellene terhelő információkat gyűjteni, és az MDF-en belül hatalmi váltás lehetséges.

Egy másik felvételen pedig az UD Zrt. másik vezetője, Horváth József beszél arról Tombor Andrással, hogy „poloskátlanítani” kellene Almássy házát.

A bíróság szerint Dávid Ibolya Herényi Károllyal és Somogyi Zoltán tanácsadóval abban állapodott meg, hogy másnap Dávid Ibolya Csány Sándorral, Herényi Károly pedig Tombor Andrással találkozik. Tájékoztatják őket a Csányi és Tóth közötti telefonbeszélgetés hangfelvételéről, és közlik: vagy lemond Almássy, vagy nyilvánosságra hozzák a felvételt.

Miután Almássy Kornél értesült a felvétel létezéséről, sajtótájékoztatót hívott össze, ahol arról beszélt, közvetítők útján megzsarolták, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől, lépjen ki a pártból, és mondjon le parlamenti mandátumáról, különben „belekeverik” a titkosszolgálati botrányba.

Ezt követően Dávid Ibolya is tartott egy sajtótájékoztatót, amelyen a Csányi–Tóth-beszélgetés hanganyagának leiratát nyilvánosságra hozta. Almássy Kornél másnap, 2008. szeptember 13-án visszalépett a jelöltségtől.

Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért, pénzbüntetés kiszabásáért fellebbezett, a védők felmentésért. A Fővárosi Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

A törvényszék egyetértett az elsőfokú bírósággal abban, hogy Dávid Ibolya és Herényi Károly miatt vetődött fel Almássy tanácsadóiban, hogy lépjen vissza a jelöltségtől. A bíróság szerint egyértelmű, hogy a vádlottak közvetítők útján fejtették ki a fenyegető magatartást.

A bíróság hangsúlyozta: közérdek fűződik a pártok demokratikus működéséhez, ezért nem kifogásolható, ha a politika résztvevői az őket ért sérelemmel a nyilvánossághoz fordulnak. Azonban ha a jogsérelmet arra is felhasználják, hogy a saját személyes érdekeiket is érvényesítsék, akkor számolniuk kell a büntetőjogi felelősségre vonással.

A bíróság szerint a vádlottak túlléptek a közérdek érvényesítésén, és „a jogellenesség talajára tévedtek”, amikor egyéni érdekeket érvényesítettek, meg nem engedett módon.