Jogerős: Lázárnak ki kell adnia olasz és svájci hotelszámláit

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta azt az elsőfokú részítéletet, amely arra kötelezte a Miniszterelnökséget, hogy adja ki a hivatalt vezető Lázár János két utazásának részleteit. A hivatalnak meg kell mondania, hogy 2013-ban az akkor még államtitkár Lázár egy svájci és egy olaszországi útján pontosan mely szállodákban szállt meg, és hogy azok egyenként mennyibe kerültek. Egy út költségei és azon személyek, akikkel Lázár az utazásai során találkozott, viszont továbbra sem kerülnek nyilvánosságra.


Az ítélet jogerős, fellebbezni nem lehet ellene. A Miniszterelnökségnek az írásba foglalt ítélet kézhezvétele után 15 napja van arra, hogy kiadja az adatokat – írja a direkt36.hu. Ezekből az adatokból kiderülhet, hogy Lázár olasz és svájci utazásai során miért voltak a szállásköltségek sokkal magasabbak más állami vezetők hotelköltségeihez képest.


Lázár még 2013 márciusában kétnapos svájci úton volt, ekkor a szállás 469 ezer forintba került, míg 2013 júliusi, szintén kétnapos olaszországi útján 582 ezer forintba került a szállás. A most a Miniszterelnökséget vezető Lázár államtitkári rangban utazott ki Angliába is 2012 novemberében, az akkori háromnapos kiküldetés hotelköltségei 920 ezer forintra rúgtak. Ez utóbbi útjáról és a költségek részleteinek kiadásáról azonban nem hozott döntést a Fővárosi Ítélőtábla, ugyanis az angliai kiküldetés esetében még elsőfokú ítélet sem született.


Az olasz és a svájci utak kapcsán viszont a Fővárosi Törvényszék tavaly májusban részítéletet hozott, miután Pethő András az Origo munkatársaként, a Transparency International antikorrupciós szervezet jogi segítségével pert indított a szállásköltségek részleteinek nyilvánosságra hozatala ügyében. A 2014-es részítélet kimondta, hogy a Miniszterelnökségnek részletesebb tájékoztatást kell adnia arról, hogy Lázár János mit csinált a két kiküldetése során, és válaszolnia kell azokra a kérdésekre is, hogy mely szállodákban szállt meg, illetve hogyan alakult a szállásköltség a hotelek és az utazások bontásában. A Miniszterelnökség fellebbezett az ítélet ellen, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva utasították el a válaszadást már a pert megelőző, utazásokkal kapcsolatos újságírói kérdésekre is. A fellebbezést követően került sor a másodfokú eljárásra.Nem fog minden kiderülni

A másodfokú ítélet szerint a Miniszterelnökségnek azt nem kell kiadnia, hogy kiküldetésein kikkel találkozott Lázár János. Így ebből a szempontból továbbra is csak annyit fogunk tudni, mint amennyit már az elsőfokú per során is megtudhattunk. Tehát azt, hogy mindegyik úton csak ketten vettek részt, a termetes számlákat Lázár és egy kísérője generálták. Meg azt is, hogy Lázár Svájcban „egy német állampolgárral tárgyalt a magyar–német, valamint a magyar–orosz kapcsolatokról”, Olaszországban pedig „a Svájcba illegálisan vitt magyar pénzeszközökkel kapcsolatban folytatott tárgyalást a tárgyalópartner által megjelölt szállodában”.


Lázár János a tavaly májusi elsőfokú részítélet másnapján közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy az utazások során szállásra költött közel kétmillió forintot befizeti az állami költségvetésnek.