Jogdíjmentes lesz a világ legtöbb pénzt termelő dala

Forrás: Kobal

-

A „Happy Birthday to You” több mint száz éve született.


Januártól nem védi szerzői jog a legismertebb angol nyelvű dalt. A Happy Birthday to You szabadon felhasználhatóvá válik, ugyanis egy uniós szabályozás értelmében december 31-ével megszűnik minden olyan műalkotás jogi védettsége, melynek utolsó élő szerzője 70 évvel ezelőtt hunyt el. A szülinapi dallam szerzőjének tekintett Patty Smith Hill pedig 1946-ban hunyt el. Így az Európai Unió területén a dal védettsége 2017. január elejétől megszűnik – közölte az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület.

A Happy Birthday to You című dal a Kentucky állambeli Louisville-ben született, két nővér, Patty és Mildred J. Hill szerzeményeként. A több mint százéves mű a legismertebb angol nyelvű dal, egyes szakmai elemzések szerint ez a világ legtöbb pénzt hozó dala. A megírása óta 50 millió dollárt hozott a jogtulajdonosoknak, akiknek személye – a különböző kiadói felvásárlások miatt – többször is megváltozott. A dal leghíresebb nyilvános előadásának azt tartják, amikor Marilyn Monroe 1962. május 19-én ezzel köszöntötte a 45. születésnapját ünneplő John F. Kennedy elnököt.

A jogdíjmentesség a családi-baráti születésnapi összejöveteleket nem érinti, azokon eddig sem volt érvényben jogdíjfizetési kötelezettség. A vendéglátó- és szórakozóhelyeken való dalolászásban sem lesz változás, hiszen ezek a helyek időszakos zeneszolgáltatásért fizetnek jogdíjat. A módosítás a filmes felhasználásokat és zenei feldolgozásokat befolyásolhatja.

2017. január 1-jétől szintén szabadon felhasználhatóvá válnak például Gerhart Hauptmann Nobel-díjas német író, a német naturalizmus egyik vezető alakja vagy az elsősorban a tudományos-fantasztikus műfajba sorolható műveiről ismert angol író, H. G. Wells művei, utóbbiak közé tartozik mások mellett a Világok harca vagy A láthatatlan ember. Külföldi szerzők esetében a magyar fordítás szerzői jogi védettsége a fordító halála után 70 évig tart. Szintén lejár a szerzői jogi védettség Moholy-Nagy László műveire. A fotográfus, festő, ipari formatervező, a kísérleti filmek egyik hazai úttörője az Egyesült Államokban hunyt el 1946. november 24-én.