Jógával, kenőccsel és jó memóriával gyerekjáték a szökés a börtönből

Fotó: Getty Images / Handout

-

A dannemorai Clinton-börtönből 150 éves fennállása során nem szökött meg senki. Egészen péntek estig, amikor is akciófilmeket idéző módon jutott ki a fegyintézetből két veszélyes bűnöző. Persze nem ők az elsők, akik bizonyították, hogy az emberi leleményesség előtt a börtönfalak sem jelenthetnek akadályt. Íme öt emlékezetes szökés az utóbbi évtizedekből.


Richard W. Matt és David Sweat szökése valóban filmbe illő – olyannyira, hogy az amerikai sajtó előszeretettel hasonlítja a népszerű börtönfilmhez, a Remény rabjaihoz, melyben a főhős a falon átfúrva magát jut el a szabadságot jelentő szennyvízcsatornához. Matt és Sweat ugyanezt a módszert választották. Volt, ahol hat emelet magasból kellett lemászniuk, hogy végül kijussanak a „Kis Szibériának” is nevezett fegyházból.Hogy pontosan, hogyan sikerült Mattéknek végrehajtani a szökést, azt a New York állami rendőrök még csak most próbálják összelegózni, mindenesetre abban egyetértenek, hogy az elektromos szerszámokat és rengeteg munkát igénylő terv rendkívül kifinomult volt (itt egy jó kis infografika róla).

Utoljára a péntek esti létszámellenőrzéskor látták őket, 22:30-kor, a reggel 5:30-ason pedig már nem jelentek meg. Az éjjeli, felületesebb ellenőrzéseket pedig faék egyszerűségű trükkel játszották ki: kitömték a ruhájukat, mintha az ágyban feküdnének. A nyomozók szinte biztosra veszik, hogy kaptak segítséget a szökevények, hiszen máshogy nem juthattak volna hozzá a fém fúrására is alkalmas eszközökhöz.

Feltehetően a kijutást követő napokat is gondosan megtervezték, mivel a hatóságoknak még mindig fogalmuk sincs, hogy hol lehetnek a gyilkosságért elítélt szökevények, akiknek a hűlt helyén csak egy mosolygós üzenetet találtak az őrök. A két férfit mintegy 250 rendőr igyekszik felkutatni, ám eddig hiába. A nyomravezetőnek 100 ezer dolláros (28 millió forintos) jutalmat ajánlottak fel a hatóságok.A két férfinek különösen nagy szerencséje volt, mivel egy olyan környéken jöttek fel egy aknafedőn keresztül a felszínre, ahol nem nagyon voltak térfigyelő kamerák, és a továbbiakban is sikeresen elkerülték, hogy felvétel készüljön róluk. A rendőrség szerint a szökevények rendkívül veszélyesek: Matt azért ült, mert agyonverte és feldarabolta a főnökét, Sweat pedig egy helyettes seriffet ölt meg 22 lövéssel.Bár a hatóságok egyelőre értetlenül állnak a történtek előtt, a hasonló, hihetetlennek tűnő szökéseknek gazdag történelme van. Összeszedtük a legleleményesebb megoldásokat.


01

A dél-koreai Houdini

Ha már láttak valaha börtönös filmet, tudják, hogy a cellák ajtaján van egy keskeny nyílás, amelyen keresztül a raboknak be lehet csúsztatni az ételt. 2012-ben a dél-koreai Choi Gap-bok azonban úgy gondolta, hogy ő jobban is fel tudja használni azt a 15x40 cm-es rést, mindehhez persze a férfi apró termete és jógatudása is kapóra jött. Az ékszerrablással vádolt, ötvenes éveiben járó Gap-bok megkérte az őröket, hogy hadd kenje be magát a különleges gyógykenőcsével. Az őrökben persze fel sem merült, hogy bárki megpróbálja magát átszuszakolni a szűk nyíláson, pedig az immár tökéletesen síkos Gap-boknak mindössze 30 másodpercre volt szüksége a mutatványhoz.


A koreai Houdinit hat nappal később ismét elfogták, de akkor már egy kisebb ételnyílással ellátott cellába zárták.02

A szabadság névjegykártyái

Frank Abegnale kétségkívül a valaha élt egyik legnagyobb szélhámos. Ő az a zseniális csaló, akit DiCaprio a Kapj el, ha tudsz! című filmben alakít. Abegnale pályafutása során művészi szintre fejlesztette az okirat-hamisítás mesterségét, és szemrebbenés nélkül adta ki magát pilótának, ügyvédnek és orvosnak is. Ez persze nem jelenti azt, hogy néha ne kapták volna el – egyszer 12 év börtönre is ítélték.


1971-ben azonban óriási szerencséje volt, mikor az egyik fegyházból szállították a másikba, és az őt kísérő tiszt véletlenül elfelejtette magukkal hozni Abegnale dokumentumait. Ugyan ez önmagában nem jelentett fennakadást, a férfinak ennyi bőven elég volt, hogy megágyazzon a későbbi szökésének. Abegnale elkezdett úgy viselkedni, mintha valójában egy beépített felügyelő lett volna, aki titokban az őröket teszteli. Egy művelt, jól ápolt férfi, akinek egészen véletlenül pont nincsenek meg a papírjai. Nem kellett sok az őröknek, hogy bevegyék Abegnale sztoriját, akit onnantól kezdve megkülönböztetett bánásmódban részesítettek, és jobb ellátást is kapott.

Abegnale-nek azonban a jobb koszt mellett sem feküdt a börtönélet, ezért felhívta az egyik barátját, Jean Sebringet. Sebringet korábban többször megkereste az FBI Abegnale ügyében, és az ügynökök mindig hagytak egy-két névjegykártyát a nőnél, aki magát újságírónak kiadva egy börtönfelügyelő névjegykártyájára is szert tett. Sebringe szintén konyított a hamisításhoz, így nem esett nehezére a meglévő kártyák alapján elkészíteni az új változatokat, amelyeket – magát Abegnale menyasszonyának tettetve – be is csempésztett a férfinak.

Abegnale ezután a névjegykártyát előrántva elárulta az őröknek, hogy ő valójában egy álruhás felügyelő (mint ahogy azt eddig is sejtették), és azonnal fel kell hívnia az FBI-t. Az őrök persze büszkék voltak magukra, hogy nem dőltek be a kormány átlátszó trükkjének. Abignale átadta az FBI-os névjegyet is, az őrök pedig tárcsázták a számot. A vonal másik végén aztán Sebring elmondta, hogy azonnal találkoznia kell Abignale-el a börtönön kívül, az őrök pedig készségesen kikísérték a férfit az intézmény falain kívülre, majd hagyták elrobogni.


Catch Me If You Can

Részlet a Kapj el, ha tudsz című filmből


03

Kulcsjelenet

A legelegánsabb szökést Andrew Rodger, Keith Rose, és Matthew Williams hajtotta végre 1995-ben. A három brit férfi a Parkhurst börtön fémműhelyében dolgozott, ahol egyszerűen legyártották maguknak a szabaduláshoz szükséges eszközöket. Először is készítettek egy 8 méteres létrát, amit elrejtettek a fegyház külső fala mellett. Az igazán nagy mutatványuk azonban az volt, amikor – pusztán szemmérték és memória alapján – lemásolták az egyik börtönőr kulcsát, amivel az intézmény összes ajtaját nyitni lehetett. Ezután a legnagyobb természetességgel sétáltak ki a börtön konditermének hátsó bejáratán (hiszen volt hozzá kulcsuk), vágtak egy lyukat a belső kerítésen, majd a létrával átmásztak a külső falon. A műhelyben egy működő pisztolyt is készítettek maguknak, ám azt végül nem kellett használniuk a szökéshez.


Négy nappal később aztán ismét rendőrkézre kerültek, mikor a terv betetőzéseként egy repülőgépet próbáltak ellopni. Vesztükre nehezebbnek bizonyult bejutni a reptérre, mint kijutni a börtönből.04

Légies megoldás

A történelem során meglepően sokan szöktek meg helikopterrel, ám senkinek nem volt benne akkora gyakorlata, mint Pascal Payet-nak. A gyilkosságért elítélt francia rablót először 2001-ben szöktették meg a társai egy börtön tetejéről, majd két év múlva ő menekített ki három másik rabot ugyanabból a börtönből. 2007-ben Pascal ismét börtönbe került, de nem sokáig maradt bent – barátai ismét helikopterrel jöttek érte.


05

A börtön, ahonnan lehet, hogy nem szöktek még meg

A világ leghírhedtebb börtönéből, az Alcatrazból lehetetlennek tartották a szökést. Még ha valaki át is jut a falakon, a San Francisco-öböl jéghidegen háborgó vize szinte biztos, hogy végez vele. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem próbálkoztak volna meg páran a szökéssel: 14 alkalommal összesen 36 fegyenc próbált szerencsét az idők során. Őket vagy elfogták, vagy életüket vesztették. 1962-ben azonban Frank Morris, Clarence Anglin és John Anglin egy átalakított porszívóval lyukat tudott ütni a cellák betonfalán, majd a szellőzőrendszeren keresztül kijutottak a partra, ahol egy maguk készítette tutajjal vízre szálltak. A trióról soha többet nem hallott senki. Mivel a holttestüket sem találták meg, elképzelhető, hogy ők az egyetlenek, akiknek sikerült megszökniük a börtönszigetről.


US-ART-ALCATRAZ-AI WEI WEI