Jobs példájával noszogatta Magyarországot a befogadásra Colleen Bell

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Az amerikai nagykövet egy diákkonferencián beszélt a Parlamentben, ahol nem bírálta nyíltan a magyar kormány menekültpolitikáját, de egyértelműen az együttműködést ajánlotta mint követendő utat.


Finoman, de egyértelműen a menekültek befogadását és az EU erőfeszítéseiben való részvételt ajánlotta Magyarországnak Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, aki csütörtökön, az Országházban egy diákkonferencián szólalt fel.

A KarMun (Karinthy Modell United Nation) diákkonferencián hat országból érkezett diákok játsszák el az ENSZ működését. Az idei téma a menekültkérdés volt, amiről Bell azt mondta: Európában ez nem elméleti kérdés, nem távoli jelenség. Anthony Blinken amerikai külügyminiszter-helyettest idézve azt mondta: „a nagy áttelepülési hullám” alapvetően újraformálja a világot.

Colleen Bell idézte John Kerry külügyminisztert is, aki szerint a migráció és a menekültügy jóval nagyobb probléma, mint a megoldások, amelyeket fel tudunk vállalni. A nagykövet hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a szíriai válság kezdete óta több mint 4,5 milliárd dollár humanitárius segítséget nyújtott, és továbbra is támogatja az EU-t, hogy átfogó és humánus megoldást dolgozzon ki.

„Tisztában vagyunk vele, hogy egyes országok társadalmi, gazdasági vagy egyéb aggodalmaik miatt óvatosak, de biztosak vagyunk benne, hogy a tagállamok képesek kezelni a kihívást, megoldást és konszenzust találni” – mondta a nagykövet.

„Az erkölcsi és jogi kötelezettségeken túl, amelyeket a nemzetközi egyezmények is előírnak a menekültek védelmében, az országoknak előnyük is származik az emberek különböző erősségeiből, készségeiből” – mondta Colleen Bell, aki azt kérdezte a jelen lévő diákoktól, kinek van iPhone-ja, és tudják-e, honnan származott az Apple alapítójának, Steve Jobsnak az apja. A nagykövet szerint a szíriai származású cégalapító példája is a befogadásra sarkall: „Az a feladatunk, hogy adjunk egy esélyt a következő Steve Jobsnak” – mondta.