Jobbra mást? Mozgolódás a jobboldalon

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt / MTI/Szigetváry Zsolt

-

Polgári Konzervatív Párt és Tisztesség és Emberség Szövetsége néven két új jobbközeli szervezet is alakult a hetekben. (Bár Ángyánék szövetsége nem tartja magát jobboldalinak.) De mi az ő céljuk, és fenn tudnak-e maradni az egyre éleződő versenyben, a kiépülő nagy blokkok ellenében? És fenntartható lehet-e hosszútávon a végsőkig való ragaszkodás az elvekhez?


Míg a baloldali, liberális, centrum- és viccpártok úgy szaporodnak hazánkban, mint gomba eső után (összeállításunk itt olvasható), addig a jobboldalon mindeddig nem mutatkozott túl nagy mozgolódás. Időnként megjelent ugyan a nyilvánosság előtt az MDF-utód Jesz (Jólét és Szabadság), de a párt többnyire csak az egykori MDF-et az EP-ben képviselő Bokros Lajos üldözésével volt elfoglalva.


És mivel az MDF-et kihúzták a volt pénzügyminiszter Bokros alól, ő is új párttal próbálkozott. Megalapította a Modern Magyarország Mozgalmat (MoMa), melyet piacpárti, konzervatív, a kis állam eszménye mellett elköteleződő tömörülésként hirdetett meg. Ugyanakkor, Bokros bár jobbközép pártnak tartja a MoMá-t, elkötelezett a teljes körű ellenzéki (baloldali-liberális) együttműködés mellett, így ha az nem jön létre, állítása szerint nem is akar pártja indulni a jövő évi parlamenti választásokon. (Bár feltételezhetően nem is tudna.)Kevéssé barátkozna két most megalakult tömörülés a létező parlamenti pártokkal. Mind Béndek Péter Polgári Konzervatív Pártja, mind az Ángyán József-féle Tisztesség és Emberség Szövetsége (TESZ) a létező kétblokk-rendszerrel szemben határozza meg magát. És mindketten definiálni is tudják, miben látják azonosnak a két nagy szembenálló oldalt.


A maffia nem veszíthet” – utalt a volt fideszes államtitkár, Ángyán egy interjúban arra, hogy a pártok elbukhatnak a választásokon, de a “nagy tőkeérdekeltségek összefüggő hálózata” szerinte mindig előnyt élvez a kisbirtokokkal, a családi projektekkel szemben. Masszív kapitalizmuskritika (is) ez, olyasfajta, amelyet az egykori filozófiatanár Béndek pártja nem igazán vall magáénak. Bár Béndek tiszteli Ángyánék kiállását a korrupcióval szemben, de nem ért egyet azok kampányának “szocialisztikus, plebejus” felhangjaival. Mint a Vs.hu-nak elmondta, ők nyugatos, “az autonómiák tiszteletén alapuló”, polgári konzervatív pártot építenének, szemben az etatizmusra hajló többi párttal.

Kérdésünkre, hogy lehet-e könyvek alapján politizálni, Béndek nemleges választ adott, viszont szerinte nem is az ilyesfajta próbálkozás volt eddig a magyar politika gondja. A PKP vezetője szerint fontos, hogy ők a politikai közeg változása esetén is konzekvensen kiállnak majd elveik mellett. Szintén az elvek melletti határozott kiállást vallja a TESZ, amelynek megalakulásakor jelen volt a szekszárdi trafikbotrányt kirobbantó Hadházy Ákos, és a NAV-ügyet kirobbantó Horváth András is.

Maga a szervezet ugyanakkor láthatólag nem annyira a Hadházy által vallott mérsékelt jobbos értékeket preferálja, sokkal inkább van egyfajta kisgazda-, parasztjellege. Nem is csoda: az Élőlánc Magyarországért nevű zöldpárt, a Váralja Szövetség, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és a Gazdálkodó Családok Egyesülete fogott össze, nem pártot, hanem mozgalmat útjára indítva. Mint Ács Sándorné, az Élőlánc elnökségi tagja és a TESZ alapítója lapunknak fogalmazott, nem is terveznek párttá válni, hiszen már van egy pártjuk, az Élőlánc Magyarországért.

Ángyánéknak elmondásuk szerint a választási sikernél ambiciózusabb céljaik vannak, ugyanakkor még nem tudni, miként akarnak így hosszabb távon hatékony nyomásgyakorlókká válni. Elsősorban földpolitikai témákat visznek: egyik ilyen a nagy visszhangot kiváltott kishantosi ügy, valamint az ottani kisközösség melletti kiállás. Jobboldalinak egyébként nem tartják magukat: „értelmetlennek, elavultnak, kiüresedettnek tartjuk a baloldali, jobboldali kategóriákat” – mondta Ács Sándorné lapunknak.A PKP inkább értelmiségi, míg a TESZ plebejus szerveződésként mutatkozik. További közös vonásuk, hogy egyelőre inkább a demonstrációkban, kisebb akciókban bízhatnak, a jövő évi választás pedig még sejthetőleg nem az ő sikerükről fog szólni.


Béndek tisztában van a közegellenállás erejével, ugyanakkor bizakodó; mint mondja, szisztematikusan fognak építkezni, kisebb dobások sorozatával próbálkoznak. A PKP vezetője úgy véli, pártja egy idő után ki fogja nőni őt (a szervezet Béndek blogjából, az 1000 leütésből, majd mozgalmából, az Ez a mi hazánk-ból épült ki), és a korábbi MDF-es Nagy Tamást említi párttársaként, akinek ismertsége pont optimális szerinte.

Láthatóan mindkét jobbközeli tömörülés a hazai közélet megreformálását tűzte ki céljául, de egyelőre elég kicsik ahhoz, hogy érdemi hatást tudjanak gyakorolni. Ugyanakkor Ács Sándorné úgy látja, a Parlamenten kívülről is lehet nyomást gyakorolni, már ha demokratikus kormánnyal állnak szemben. (Az Orbán-kormán szerinte elveszítette kapcsolatát az emberekkel.) Míg több kispárt a jövő évi választásokra készülő ellenzéki összefogásra treníroz, a PKP-nak és a TESZ-nek a szisztematikusabb építkezés, a kétblokk-rendszer meghaladása a célja. Bár jelenleg az is kérdéses, meghatározó arcaikon túl tudnak-e nőni.