Jobbikos expolitikus a dollárhamisítás gyanújával elfogott férfi

-

123 milliónyi hamis pénzt akartak gyártani, a nyomozók pénteken csaptak le. A Blikk és a Napi Gazdasági is azt írja, a nyékládházi Jobbik elnöke az egyik gyanúsított. A párt szerint a férfi már kilépett.


A nyékládházi Jobbik egyik városi elnökét, Sz. Istvánt és Miskolcon nyomdaipari üzemet működtető ismerősét, M. Istvánt gyanúsítják, hogy nagy tételben, mintegy 123 millió forint értékben hamisítottak amerikai dollárt és ukrán hrivnyát, írja a Blikk és a Napi Gazdaság.

Az üzemre pénteken csaptak le a Nemzeti Nyomozó Iroda rendőrei, akik rögtön el is fogták a két férfit. Hivatalosan azt közölték, hogy „M. István 54 éves edelényi és Sz. István 59 éves nyékládházi lakos egy ismeretlen megbízására amerikai 20 dolláros bankjegyeket akart készíteni, amelyeket közvetítőn keresztül Ukrajnában hoztak volna forgalomba”.

A bankjegyek legyártását M. István vállalta. A nyomdában tartott házkutatáskor 1826 darab B/3 méretű papírívet foglaltak le, amelyek 20-as címletű amerikai dollár lenyomatait tartalmazták. A rendőrök megtalálták és lefoglalták továbbá azokat az eszközöket, nyomólemezeket, nyomdagépeket, amelyekkel a hamisítványokat gyártották.

Az Sz. Istvánnál tartott házkutatás alkalmával számos pénzhamisítással összefüggésbe hozható tárgyat találtak a rendőrök, akik lefoglaltak több mint 1000 ív B/3 méretű lapot, melyek hamis 200-as címletű ukrán hrivnya bankjegy lenyomatait tartalmazták, így feltehetően ezen bankjegyek hamisítását is tervezték a gyanúsítottak.

A két férfi beismerő vallomást tett, elmondták, hogy a kész hamisítványokat Ukrajnában kívánták forgalomba hozni.

A Blikk a nyomda épületében is járt, ott egy dolgozó azt mondta a lapnak, hogy hatan-nyolcan mindig szorgoskodtak a nyomdában, volt, hogy éjszaka is dolgoztak. „Arról azonban, hogy razzia volt, csak tegnap értesültem” – mondta.

A Jobbiknál a Blikknek azt állították, Sz. már rég nem tagja a pártnak. A lap megjegyzi, hogy a nyékládházi szervezet internetes honlapján szombaton még őt tüntették fel elnökként és tavaly ősszel még indult a párt színeiben az önkormányzati választásokon.Most a nyékládházi jobbik weboldalán ez fogadja a látogatót:A Jobbik közleményt adott ki. Eszerint „Sz. Istvánt, a nyékládházi alapszervezet korábbi elnökét elfogadhatatlan életvitele és megnyilvánulásai miatt a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöksége etikai eljárás alá vonta. Sz. István az eljárást nem várta meg, hanem 2014 végén kilépett a Jobbikból. Ezután a nyékládházi alapszervezetet a Jobbik országos elnöksége feloszlatta”.