Jobbik: nehéz lesz a pártra tolni a Magyar Nemzeti Arcvonalat

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

Folyamatos a szélsőséges szervezetek visszaszorítása – mondta Németh Szilárd, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke.


Az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága az esetek elsöprő többségében zárt ülést tart, amelyen a különböző rendőri és titkosszolgálati szervezetek számolnak be a munkájukról. Ezért ezek az ülések különösen alkalmasak arra, hogy az ott elhangzottakat minden párt képviselője a saját szája íze szerint tálalja.

A kormánypárti Németh Szilárd alelnök a szerdai ülésről azt mondta el, hogy a titkosszolgálati beszámolók szerint visszaszorulóban vannak a szélsőséges szervezetek, de ki kell vizsgálni, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szervezetnek vannak-e hazai vagy külföldi politikai kapcsolatai. Hozzátette: felmerültek olyan információk, miszerint az általuk szervezett háborús játékokon – nem éles fegyverrel – orosz diplomaták is részt vettek.

A felfegyverzett szélsőjobb háttérbe szorulását a szocialista elnök, Molnár Zsolt is megerősítette. Szerinte bár létező, pár tucat taggal rendelkező szervezetről van szó, de az elmúlt években visszaszorult a tevékenysége, megcsappant a tagsága, és működési nehézségekkel küzd. Hozzátette: ez helyes, mert ilyen szervezetnek nincs helye jogállamban.

A jobbikos Mirkóczki Ádám szerint a bizottsági ülés „semmilyen extra információval nem szolgált”. A politikus, utalva a titkosszolgálati beszámolókra, rögzítette: a bőnyi rendőrgyilkosság kapcsán elhangzott, hogy az ügyben nem lelhető fel politikai szál, pláne nem parlamenti párthoz köthető. Megjegyezte: „lesz dolga a Fidesz propagandagépezetének, hogy hogyan kösse majd össze a Magyar Nemzeti Arcvonalat, akár annak valamelyik tagját a Jobbikkal”.