Jobbik: anyák napján bővítse a családtámogatási rendszert a kormány

Fotó: MTI/MTVA / Kallos Bea

-

Novák Előd, az Országgyűlés népjóléti bizottsága népesedéspolitikai albizottságának jobbikos elnöke azt mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján, hogy szerinte a kormánynak minden évben anyák napján a családtámogatási rendszer valamilyen módosításával, bővítésével kellene kedveskednie az édesanyáknak.


Hangsúlyozta: közérdek, hogy a nők minél fiatalabb korban és akár többszörösen is megélhessék az anyaságot, ezért annak állami támogatását is növelni kellene. A Jobbik ezért azt javasolja a kormánynak, hogy minden évben anyák napján egyszeri ajándékkal, a családtámogatási rendszer valamilyen módosításával, bővítésével kedveskedjen az édesanyáknak. Ez lehetne például az, ha a nyugdíjrendszerhez hasonlóan a családtámogatási rendszert is inflációkövetővé tennék, akár az elmaradt értéknövekedésnek megfelelő pénz egyösszegű kifizetésével – mondta Novák Előd.


Szerinte a célt úgy is el lehetne érni, ha az adott adókedvezményeket, támogatási keretösszegeket minden évben növelnék.

Javaslataik között szerepel a gyermekneveléshez szükséges cikkekre kiterjedő radikális áfacsökkentés vagy egy államilag támogatott otthon- és bérlakás-építési, -vásárlási program. A Jobbik azt is szeretné, ha a jelenleg csak a nagycsaládosoknak járó kedvezmények már a második gyermek után is járnának, továbbá ha a negyedik gyermek után is emelkednének a kedvezmények, a családi pótlék.

A párt eltörölné a bölcsődei gondozási díjat, továbbá „érdemi", az intézmények alapterületét is érintő óvoda- és bölcsődebővítéseket lát hasznosnak. Emellett a lombikbébiprogram fokozottabb állami támogatását is javasolják „a jelenleg népbetegségnek tűnő meddőség orvoslására” – fűzte hozzá. Anyák napi javaslataik között említette Novák Előd a szülői életjáradék bevezetését is. Elképzelésük szerint a felnevelt gyermek személyi jövedelemadójának meghatározott részét automatikusan átutalnák a szülőnek, ezzel is kifejezve, hogy „igenis közérdek az, ha valaki gyermeket nevel és munkára nevel Magyarországon”.