Jobban vezetnek a nők, mint a férfiak

Fotó: Getty Images / Fox Photos

-

Egy brit kutatás azt állítja, hogy a női sofőrök biztonságosabban vezetnek, mint a férfiak, és szabálykövetőbbek is náluk. A tesztalanyok vezetési stílusát különböző szempontok szerint vizsgálták, és szinte minden tekintetben jobb pontokat szereztek a nők.


Ennek köszönhetően a női sofőrök vezetési szokásairól kialakított sztereotípiákkal ellentétes eredmények születtek. Az Independent idézi a kutatást, amely szerint a nőknek csupán 23 százaléka hitte azt magáról, hogy jobban vezet a férfiaknál, míg a férfiak alig 13 százaléka gondolta azt, hogy a kormány mögött a nők a jobbak.


Azt nem mondhatnánk, hogy a Privilege Insurance kutatását készpénzként kell venni, mivel elég szűk mintavétellel dolgoztak. Összesen 50 személyt figyeltek meg úgy, hogy az autóban ülve értékelték őket, és másik 200 sofőrt pedig kívülről, egészen pontosan a londoni Hyde Park Corner széléről figyelve teszteltek. 14 szempont szerint vizsgálták a résztvevők vezetését, és összesen 30 pontot lehetett szerezni a teszten. A nők átlagosan 23.6 pontot, a férfiak pedig 19.8 pontot szereztek. Elmondható, hogy az előbbi nem vezetői általában kevesebb közlekedési hibát vétettek.


Míg a férfiak 27 százaléka például megszegte a kötelező követési távolság betartását, addig ugyanezt a nőknek csupán a 4 százaléka tette. A férfiak 14 százalékáról mondhatták el, hogy veszélyesen vezettek forgalomban, míg a másik nemnek csak 1 százaléka vezetett kevésbé biztonságosan.


A kutatás szerint a nők udvariasabbak is a kormány mögött, mint a férfiak. 39 százalékuk az autóban ülve mindig előzékeny és figyelmes volt, ugyanez csupán a férfiak 28 százalékáról mondható el.

A férfiakra nézve nem túl dicső eredmények ellenére, a férfiak gyakran túlértékelték teljesítményüket. A teszt után például 84 százalékuk állította, hogy nem lépte túl a megengedett sebességet, noha valójában csak 64 százalékuk tartotta az előírt tempót.