Jobban jár, aki önként távozik a közszférából

Fotó: MTI / Marjai János

-

Lázár János szerint alapvetően új kormányzati modellre van szükség. A háttérintézmények beolvasztása után előbb 20, majd jövőre újabb 15 százalékos létszámleépítés lesz a minisztériumoknál, a járási hivatalok sem ússzák meg. Az járna a legjobban, aki önként távozik, és vissza sem tér az állami szférába.


Jelentősen csökkenteni kívánja az állami alkalmazottak számát Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki az MTI-nek adott interjúban beszélt a terveiről. Lázár szerint fenntarthatatlan az, hogy jelenleg a foglalkoztatottak között az állami alkalmazottak aránya mintegy 20 százalékos, miközben Lengyelországban arányuk nem éri el a 10 százalékot, és Csehországban is 13 százalék alatt van.

A Miniszterelnökség ezért olyan új kormányzati modellre tesz javaslatot, amelyben a központi államirányítás, a stratégiaalkotás és a döntéshozatal minisztériumokba szerveződik, míg a területi szintű államigazgatás a járási hivatalokba és a megyei kormányhivatalokba kerül – mondta Lázár, aki szerint a kormányhivatalok rendszere már bizonyították a hatékonyságát.

A miniszter szerint az államszervezetben a probléma elsősorban nem lent, hanem fenn van, felfelé haladva egyre nagyobb és átláthatatlanabb az állam. A legtöbben a központi államigazgatás mintegy 90 intézményében dolgoznak, ezért tett javaslatot az 50 ezer embert foglalkoztató 73 háttérintézmény átszervezésére. „Ma már sokkal inkább úgy tűnhet: nem a minisztériumnak van háttérintézménye, hanem a háttérintézménynek van minisztériuma” – mondta.


A háttérintézményekkel kapcsolatos döntések az év közepéig megszületnek. Ezután áttekintik a zártkörűen működő állami részvénytársaságokat – mondta Lázár, aki saját tárcája, a Miniszterelnökség létszámleépítésre is javaslatot tesz. A július 1-jével a tárcákba olvadó háttérintézményeknél 20 százalékos leépítés várható, a jövő évi költségvetésben pedig további 15 százalékos csökkentéssel számol a Miniszterelnökség a minisztériumoknál. A megtakarított forrás a tárcáknál marad, későbbi béremelések fedezete lehet majd.

A tervek szerint a járási és kormányhivataloknál július 1-jéig, valamint 2017 januárjáig 10-15 százalékos létszámkorrekciót tart szükségesnek, vagyis a jelenlegi 36 ezer helyett 30 ezernél kevesebbre csökken a létszám szűk egy éven belül. A miniszter elismerte, hogy ez azt jelenti, hogy több feladatot kevesebb ember lát majd el. Jelezte ugyanakkor, hogy zajlik a járási hivatalok fejlesztése, a már átadottakkal együtt májusig 270 új kormányablak létesül.

Lázár arról is beszélt, hogy az elbocsátottaknak több lehetőséget is nyújt a kormányzat. Javaslata szerint az év második felében önként távozók a végkielégítésük összegének két-háromszorosát, akár fejenként 5-10 millió forintot is kaphatnak, ha vállalják, hogy tíz éven belül nem lépnek vissza az állami szolgálatba, hanem a versenyszférában érvényesítik tudásukat. A kormány ezért folyamatosan egyeztet a piaci szféra képviselőivel is.

A miniszter szerint az alacsony munkanélküliségnek köszönhetően a most kilépők jó eséllyel helyezkedhetnek el máshol. Ezt segítendő Karrier Híd 2 néven programot is indít az állam: támogatást, adó- vagy járulékkedvezményt nyújt azoknak a munkaadóknak, akik állami szolgálatból kilépőket vesznek fel. A nyugdíjba vonulók álláshelyét sem fogják betölteni.