Jobban hasonlítunk a legyekhez, mint gondolnánk

Fotó: / Wikipédia

-

Kiderült, hogy megfontolt lények. Egy új tanulmány szerint a gyümölcslégy fontos döntések előtt szünetet tart. Ez pedig az intelligencia próbája maga.


Sok mindent gondolhatunk az üvegnek folyamatosan nekiütköző legyekről, de azt talán ritkán, hogy túlzottan okosak lennének. Most kiderült, hogy a legyek például több időt töltenek a választással, ha egy gyengébb és egy erősebb szag között nem éreznek nagy különbséget (izé, mi is szoktunk ilyet csinálni). A Science tanulmánya alapján ezt a hosszas mérlegelést egy bizonyos FoxP génhez lehet kötni, amely több mint kétszáz idegsejttel melózik – írja a BBC. Ennek a génnek a mutációi embereknél a nyelvekhez és az észleléshez (kogníció) köthetőek.Gero Miesenböck professzor, a tanumányt író oxfordi csapat vezetője

„Ez eddig a legvilágosabb bizonyítéka a tudatos, megismerő folyamatnak egy nagyon egyszerű agyban. Az emberek szeretik azt gondolni, hogy a rovarok a környezetből érkező jelekre csak reflexszerűen reagáló robotok. Már tudjuk, hogy ez nem igaz.”