Jobban észrevehető a koldus, ha kutya is van mellette

Fotó: MTI / Kallos Bea

-

Lehet, hogy az állatbarátok azt értékelik, hogy a koldus is vállal felelősséget valakiért. De ellenkező hatást is kiválthat a kutya látványa koldus mellett.


Adakozóbbak-e az emberek, ha kutyát vagy más állatot látnak a kolduló hajléktalan mellett? Csáki Andrea pszichológus, mediátor szerint lehetséges, bár a kérdés ennél összetettebb.

„Tény, hogy több pénzt tudnak megkeresni a kutyával koldulók korábbi »kutyátlan« időszakukhoz képest, de az erősebb adakozó kedv ennek csak részben oka. Ugyanis jobban észlelhető a koldus, ha kutya is van vele, így azok is adnak/adhatnak, akik eddig a koldust észre sem vették” – mondta a szakember.

Szerinte jellemzően két oka lehet annak, hogy hajléktalannak adakozunk. Egyrészt a segítés csökkenti bennünk azt a rossz érzést, amit a szenvedő ember látványa nyújt, vagyis érzelmi nyereséghez jutunk, másrészt a szenvedő emberrel való érzelmi azonosulás, az empátia késztet bennünket adakozásra.

Adakozója válogatja, hogy a kutyát vagy az embert sajnálják ilyenkor az emberek. „Aki eddig is adott a koldusnak, bizonyára nem változtat a szokásán, pusztán mert kutya is van mellette. Másrészt, a kutya láttán azok is adnak pénzt, akik eddig nem, mert állatbarátként a kutyát sajnálják meg, sokszor meg is simogatják, és szóba elegyednek a koldussal. Lehetséges, hogy értékelik azt, hogy a koldus is vállal felelősséget valakiért, és ezt a magatartást erősítik meg az adakozással” – mondta a pszichológus.

Más kérdés, ha az állatbarát látja, hogy a koldus rosszul bánik a kutyájával, mondjuk alkoholt ad neki, egészen biztosan nem adakozik, sőt épp az ellenkező hatást éri el az állat látványa – véli Csáki Andrea.


Igazi társ vagy munkaeszköz


Korábban beszámoltunk egy hathetes kiskutya történetéről, akit a hajléktalan gazdája alkohollal itatott. Mivel nem kapott megfelelően enni és inni a kánikulában, nagyon rossz állapotba került. Egy fiatal lány közterület-felügyelő segítségét kérte, és orvoshoz vitték. Az orvos szerint négy órája lett volna még hátra a kiszáradt kisállatnak. Egy vidéki, kertes házban élő család fogadta örökbe.


Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány és állatorvosok is kommentálták az esetet, tájékoztatva arról, mit tehetünk ha hasonlót tapasztalunk. Szóljunk a rendőrségnek, a közterületeseknek vagy egy állatvédő szervezetnek! A megkérdezett állatorvosok szerint általában csak a már sürgős orvosi ellátásra szoruló állat mutat feltűnő jeleket – gyulladt sebek, beesett szemek, apatikus viselkedés utalhat arra, hogy az állat rosszul van.