Jobban élünk, mint egy éve

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Májusban 6,0 százalékkal emelkedtek a bruttó és 7,6 százalékkal a nettó átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest - jelentette a KSH.


A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó keresete és a prémiumok jutalmak és más egyszeri juttatások nélkül számolt rendszeres bére egyformán 5,6 százalékkal emelkedett, a havi nettó fizetések pedig 7,2 százalékkal haladták meg a tavaly májusit - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyorsjelentésében. A közszférában 9,5 százalékkal nőttek a bruttó és 11,2 százalékkal a nettó keresetek az egy évvel korábbihoz képest - a közfoglalkoztatottak nélkül.

A bérek növekedésére a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt - fűzte hozzá jelentésében a KSH.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 262 100 forint volt, ami – családi adókedvezmény nélkül számítva – nettó 174 300 forint.