Jobb és rosszabb egyszerre a magyar gazdaság friss bizonyítványa

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

-

Kilőtt a forint, miután a KSH közölte: a vártnál gyorsabban, 2,9 százalékkal nőtt a GDP 2015-ben.


A múlt év harmadik negyedévében elért 2,4 százalékos többlet után a negyedik negyedévben 3,2 százalékkal növekedett a magyar gazdaság a KSH péntek reggel közzétett első becslése szerint. A szezonális hatásoktól megtisztított adatok szerint a harmadik negyedéves 0,6 százalékos bővülést a negyedikben 1 százalékos fejlődés követte.


Ebből az látszik, hogy a harmadik negyedévhez képest ugyan gyorsult a magyar gazdaság, ám a negyedik negyedéves 1 százalékos tempó és a múlt év egészére vonatkozó 2,9 százalékos plusz elmarad az egy évvel korábbi adatoktól. 2014-ben a negyedik negyedévben 3,3 százalékos, az év egészében pedig 3,7 százalékos volt a növekedés.

A piac jól reagált a hírre: az euróhoz képest egy forintot erősödött a forint, így már 310 forint körüli szinten van az árfolyama.Az idén könnyen lehet, hogy lassulás vár a magyar gazdaságra, az uniós források ugyanis kevésbé járulhatnak hozzá a növekedéshez, mint eddig. A jegybank szakértői a decemberben megjelent inflációs jelentésben 2,5 százalékos növekedést vártak (a jegybanki prognózis készítésekor még nem volt ismert a most megjelent, a múlt évi növekedésre vonatkozó, 2,9 százalékos adat). Az inflációs jelentés szerint az éves növekedés 2016 elején elsősorban az EU–források kifutása és a gyenge külső kereslet következtében számottevően mérséklődhet. Ugyanakkor az MNB megítélése szerint a jegybanki növekedéstámogató program, valamint a bankadó mérséklődésének hatására élénkülő hitelezési aktivitás, kiegészülve az új építésű lakóingatlanok forgalmi adójának csökkentésével, ellensúlyozza a külső környezetből származó negatív hatásokat. Az MNB szerint a magyar gazdaság 2017-ben már tempósabban, 3 százalékkal növekedhet.