Jó hírt kapott Csányi Sándor

-

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó cégek közvetett, közös irányítást szerezzenek a KITE Zrt. felett.


Az indoklás szerint mind a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt., mind a Csányi Sándor által irányított vállalkozáscsoport (az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft. és az Agrochain Kft.) végez vetőmagokhoz, műtrágyákhoz, növényvédő szerekhez és terményekhez (azon belül a gabonafélékhez és olajos magvakhoz) kapcsolódó kereskedelmi tevékenységet, ám együtt arányuk nem akkora, hogy az versenyaggályra adjon okot.

Az együttes piaci részesedés a gabonaféléknél ugyanis nem éri el a 20 százalékot, és bár a műtrágyák, vetőmagok, növényvédő szerek és az olajos magvak kereskedelmében a két vállalkozás együttes érintett piaci részesedése meghaladta a 20 százalékot, a Csányi-csoport részesedése lényegesen kevesebb, mint 5 százalék.


Piacdiktáló lett Csányi?

Piaci körökben már sorolják azokat az agrárgazdaságokat, amelyek esélyesek arra, hogy az általuk megművelt földeken jelölik ki valamelyik mintagazdaságot – számolt be korábban a VS.hu. Egy-egy mintagazdaság 1200 hektár területen működhetne, és régiónként lenne egy-egy.

A mintagazdaságokban jelenleg is folyik termelés, valaki bérli az adott területet az államtól. A nagy kérdés az, hogy kinek a bérleménye lesz a mintagazdaság. A bérlő ugyanis a tervek szerint további jogokat kaphat, méghozzá koncesszió keretében. Ez azt jelenti, hogy hosszú időn át megengedi neki az állam, hogy bizonyos – egyébként másnak tiltott – tevékenységet végezzen. Ilyen koncessziós jog például a dohánytermékek árusítása is.

Piaci információk szerint a Csányi Sándor nevéhez köthető két dél-dunántúli agrárcég, a Bólyi és a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. is szerephez juthat a mintagazdaságok szétosztásánál. A KITE megvásárlása a piacdiktáló szerep miatt lehetett fontos, hiszen a műtrágyagyártó a vetőmagtól a terménykereskedelemig mindenben ki akarja szolgálni a növénytermesztő gazdákat. A KITE-re egyébként egy másik magyar milliárdos, Bige László is pályázott.