Jó hírt kaphatnak a fővárosi autósok

Fotó: MTI/MTVA / Lakatos Péter / MTI/MTVA / Lakatos Péter

-

Visszakerülhet a parkolási rendeletbe a korábban törölt ötperces türelmi idő, az erről szóló előterjesztést jövő szerdán tárgyalhatja a Fővárosi Közgyűlés.


A parkolási rendelet módosítása a várakozási díj utólagos igazolásával kapcsolatos pontosítást tartalmaz, amely szerint a gépkocsijával parkoló mentesül a törvényben meghatározott egyórai várakozási díj és pótdíj megfizetése alól, ha az ellenőrzés időpontja vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetés érvényességének kezdő időpontja között nem telt el öt percnél hosszabb idő, és a várakozási díjfizetést a parkolásüzemeltető ügyfélszolgálati irodáján az autós utólag igazolja – olvasható az előterjesztésben.

Javasolják azt is, hogy a rendelet módosítását a hatálybalépését követő fél éven belül – a fővárosi parkolásüzemeltetők bevonásával, azok tapasztalatai alapján – vizsgálják felül, és arról ismét tárgyaljon a Fővárosi Közgyűlés.

A türelmi idő eltörlésére vonatkozó módosítás áprilisban lépett volna hatályba.


Az előzmények

Februárban a Fővárosi Közgyűlés a Kúria döntésére reagálva döntött úgy, hogy nem lehet majd a parkolójegy utólagos bemutatásával elkerülni a büntetést. Vagyis eltörlik a parkolás és a parkolószelvény megváltása közötti ötperces türelmi időt is – eddig ha valakit akkor büntettek meg, amikor épp jegyet vett, utólag tudta rendezni a dolgot, és a Kúria döntése nyomán ezt akárhányszor megtehette –, és azt a kifogást sem fogadják el, hogy az autósnak volt parkolójegye, csak elfelejtette a szélvédő mögé rakni, vagy esetleg leesett onnan.


Később az is kiderült, hogy megmaradt az ötperces jegyvásárlási türelmi idő a fővárosi parkolásoknál, de a lapunk által megkérdezett parkolóőrök szerint ez nem Tarlós István utasításának – amely még nem mindenkihez jutott el –, hanem annak tudható be, hogy a vonatkozó fővárosi rendelet még nem lépett életbe.