Jó hír: kulcsfontosságú várost ragadtak el az ISIS-től

-

Amerikai támogatás mellett szír felkelők kulcsfontosságú várost foglaltak vissza az Iszlám Államtól. Brit megfigyelők szerint a város központjában még akadnak dzsihadisták, de a kontroll már a lázadóké.


Kurd és arab fegyveresek – az USA támogatása mellett – lényegében visszaszerezték az irányítás Manbij városa felett – jelentette a BBC. Az észak-szír város stratégiai jelentőségű helyen fekszik: a török határtól délre, a legfontosabb úthálózatok találkozási pontján. Az Iszlám Állam (ISIS) fegyveresei két éve kerítették hatalmukba a települést.

A támadást két hónapja készítette elő az SDF (Syrian Democratic Forces) és a török–szír határ környékén élő kurdok politikai pártja, a YPG fegyveres szárnya. Az amerikai légierő támogató bevetései mellett a szövetségesek – brit források beszámolói szerint – a városközpont néhány elszigetelt részétől eltekintve teljes kontroll alatt tartják Manbijot.

E város elfoglalásával megnyílt az út a szövetséges csapatok előtt Aleppó tartomány felé, ahol az ISIS fellegvárának számító Rakka is található. A vereséggel a dzsihadisták területei mellett csapataik ütőereje és mozgékonysága is csökkent.