Glutént és laktózt találtak két "mentes" termékben is

Forrás: Thinkstockphotos

-

Szója-, laktóz-, gluténmentes jelöléssel ellátott élelmiszereket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A többségük átment a teszten.


Egyre többször fordul elő a laktóz- (azaz tejcukor), valamint a gluténérzékenység, ráadásul az ilyenekben szenvedő fogyasztók nagyon kiszolgáltatottak, ugyanis kizárólag a címkén jelöltek alapján döntenek arról, hogy a kiválasztott élelmiszer számukra fogyasztható, vagy sem.


Ezért a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság összesen 49-féle mintát vizsgált meg:
  • 18-féle „laktózmentes”,
  • 22-féle „gluténmentes”,
  • és 16-féle olyan terméket, amely - a címke jelölése szerint - nem tartalmaz szóját.
A laktózmentes termékek többsége megfelelt, ugyanis a laktóztartalom nem volt jelen a címkén feltüntetett értéknél nagyobb mennyiségben; egy termék, a Magic Milk Laktózmentes Habtejszín (UHT) laktóztartalma (0,12 g/100 g) haladta meg a címkén jelölt 0,1g/100 g értéket.

A gluténmenteseknél egy termék gluténtartalma haladta meg a jogszabályban rögzített maximálisan megengedhető értéket, a 20 mg/kg mennyiséget: a Glutenix gluténmentes fehér kenyér sütőkeverék gluténtartalma 33,96 mg/kg volt.

Az élelmiszerek jelölését érintő szabályozás szerint – az allergénekre vonatkozó általános jelölési kötelezettség miatt – a szójababot tartalmazó termékek jelölésében is kötelező feltüntetni a szója jelenlétét. A vizsgált termékek közül, valamennyi megfelelt a címkén jelölteknek.


A bevizsgált termékek